Антонис ван Дайк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антонис ван Дайк
фламандски художник
Антонис ван Дайк 
Роден: 22 март 1599 г.
Починал: 9 декември 1641 г. (42 г.)
Чарлз I

Антонис ван Дайк (нидерл. Anthonis van Dyck) е фламандски художник, по-късно водещ придворен художник в Англия. Той е известен със своите портрети на членове от кралското семейство. Творчеството му повлиява силно английската портретна живопис.

Живот и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ван Дайк е роден в Антверпен. През 1615 г. става независим художник, което не се среща често по това време. В младите си години е главен асистент на Рубенс. През 1620 г. пристига в Англия, но не успява да бъде представен на крал Джеймс I. След 4 месеца се връща във Фландрия. След това заминава за Италия, където остава 6 години, изучавайки италианските майстори и поставяйки началото на кариерата си като успешен портретист. През 1627 г. той се връща в Антверпен, където за няколко години рисува множество шедьоври.

Неговата слава достига до ушите на крал Чарлс I, който го кани в Англия. През 1632 г. художникът пристига отново в Лондон. Успехът му там е бърз. Той рисува портрети на краля, на кралица Хенриета, на децата на краля, на Томас Уентуърт - граф на Страфорд и много други придворни персонажи, в допълнение портрети на себе си и любовницата си Маргарет Лемон. През юли 1632 г. той получава рицарско звание, а през 1633 г. званието “кралски художник”. Получава също значителна пенсия и се оженва за дъщерята на лорд Рутвен. През 1634 г. прави кратко пътуване до Антверпен, а през 1641 г. до Франция.

В късния период на живота си той извършва само кратки довършителни работи по портрети, нарисувани от учениците му, но планирани по негов дизайн.

Ван Дайк умира през 1641 г. в Лондон и е погребан в Катедралата „Св. Павел“.

Той оказва голямо влияние на английската портретна живопис, затова някои последователи го наричат основател на английската живописна школа. В Англия е известен характерния костюм "Ван Дайк". На негово име има също наречен пигмент за маслени бои – кафяво “Ван Дайк”.

Картини[редактиране | редактиране на кода]

  • "Автопортрет" - 1622 г.
  • "Гвидо Бентивольо" - ок. 1635 г.
  • "Карл I" - ок. 1635 г.
  • "Маркиза Бриньоле-Сале" - ок. 1635 г. и др.