Антон Йосипович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антон Йосипович
югославски боксьор
Роден
Медали
Олимпийски игри
Златен медал Лос Анджелис 1984 + 81 кг.

Антон „Анте“ Йосипович (на сръбски език – Антон „Анте“ Јосиповић) е югославски боксьор, Олимпийски шампион от Летните Олимпийски игри в Лос Анджелис 1984 година.

Роден е в Баня Лука на 22 октомври 1962 година. Като член на боксов клуб „Славия“ – Баня Лука, е първенец на Федеративното първенство по бокс на Югославия през 1982 година.

През 1983 година става Балкански шампион.

Олимпийска титла без опонент[редактиране | редактиране на кода]

На Летните Олимпийски игри в Лос Анджелис става първият югославски спортист, който печели златен медал без битка, тъй като на финала трябва да се бие с боксьора от Нова Зеландия Кевин Бари, но той няма право да се бие, защото е нокаутиран от бъдещата американска супер звезда на профи бокса – Ивендър Холифийлд.

Това се случва, тъй като в полуфиналната среща между двамата, Холифийлд е дисквалифициран от югославския съдия Глигори Новичич, защото е нокаутирал Кевин Бари във втори рунд, след подаден от него сигнал за спиране на боя. Така Холифийлд е дисквалифициран а Бари няма право да се бие за определен период от време (по правилата на аматьорския бокс, нокаутиран боксьор трябва да почива за да се възстанови от нокаута).

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва да се състезава сред професионалистите през 1990 година, има 8 победи в първите си 8 мача.