Антон Хекимян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антон Хекимян
български журналист
Роден
22 май 1984 г. (39 г.)

Антон Хекимян е журналист и политик, бивш директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV от 22 декември 2020 година до 22 септември 2023 година. През есента на 2023 година е кандидат за кмет на София от ГЕРБ.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му – арменец. Хекимян завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора с немски и английски. След завършване на средното си образование започва да следва журналистика в Софийския университет.

Започва професионалния си път още в първи курс като стажант в bTV през 2003 г., а от 2004 г. е репортер в сутрешния блок на телевизията. През октомври 2013 г. става водещ на съботно-неделния сутрешен блок на bTV „Тази събота и неделя“.[1]

От 2 юни 2014 г. води най-рейтинговото сутрешно предаване „Тази сутрин“ по bTV до 26 февруари 2021 г.

През 2015 г. продуцентите на сутрешния блок на bTV „Тази сутрин“ създават специална рубрика „Предизвикай Хекимян“, имаща за цел водещият да задава на гостите на предаването непопулярни зрителски въпроси, засягащи тежки обществени процеси, както и работата на управляващите.[2]

Друга знакова рубрика, която Хекимян води, е специалното издание на bTV Новините „Попитай…“, в което пред него застават най-важните обществени фигури на деня – министър-председателят и президентът, за да отговорят на въпросите, които вълнуват обществото.

През март 2020 г. Хекимян е водещ на специално предаване, посветено на разпространението на COVID-19 в България и на извънредното положение в страната.[3] От 21 декември 2020 г. е директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV на мястото на Венелин Петков.

На 23 септември 2023 г. Хекимян съобщава в своя „Фейсбук“ профил, че напуска bTV след 19 години в телевизията.[4] Два дни по-късно е издигнат от ГЕРБ за кандидат-кмет на София.

Конфликти и спорове[редактиране | редактиране на кода]

На 11 февруари 2020 г. депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвинява в корупция журналистите от Би Ти Ви – Антон Хекимян и директора на новините Венелин Петков,[5] които според него не са взели отношение и не са реагирали на сигнал за престъпни схеми на задържания в началото на годината хазартен бос Васил Божков.[6] Според него журналистите получили сигнал на 15 декември 2019 г. в ефира на медията от Цветомир Найденов, който по това време е съдружник на Божков в „Ефбет“. По-късно през деня Би Ти Ви излиза с официална позиция в защита на журналистите от медията.

Признания и награди[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. получава награда за журналистика: „за обективно отразяване на позициите на Българската търговско-промишлена палата и на нейните членове по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и ролята на Палатата в негова защита“. [7] На церемонията по връчването Хекимян казва, че макар само неговото име да е върху грамотата, тя е признание за работата на целия му екип. По-късно същата година той получава и отличието на Академията за мода „БГ модна икона 2016“.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]