Априлово (Софийска област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Софийска област. За другите български села с това име вижте Априлово.

Априлово
България
Red pog.png
Априлово
Софийска област
Red pog.png
Априлово
Общи данни
Население 1 051 (ГРАО, 2014-09-15)*
Землище 12.05 km²
Надм. височина 603 m
Пощ. код 2128
Тел. код 07159
МПС код СО (Сф)
ЕКАТТЕ 00549
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Горна Малина
Емил Найденов
(независим)
Кметство
   - кмет
Априлово
Атанас Владов
(независим)

Априлово е село в Западна България, Община Горна Малина, Софийска област.

География[редактиране | edit source]

Априлово се намира в Западна България, на 30 км източно от София, в източния край на Софийското поле, в подножието на последните западни разклонения на Средна гора, които местните жители наричат „Баба̀“. Страната на Бабата към Априлово е покрита с широколистна и иглолистна растителност, а в основата му се намира малко блато. От другата страна хълмът е без растителност, стръмен, с широк простор и би могъл да се използва от делтапланеристи. [1]

История[редактиране | edit source]

Селото се намирало на територията на днешно Мало село. Подгонени от турците, жителите му се заселват на сегашното място с име на селото Воловарово. Впоследствие името става Сегърлиево и в началото на 20 век става на сегашното Априлово.

Старото име на селото е Сегърлиево. Преименувано е с указ на Министерския Съвет през 1934 г. на Воловарево, но няколко месеца по-късно, по искане на училищното настоятелство, му е дадено името Априлово, в памет на Васил Априлов.

На 2 км източно от сегашното Априлово е било старото българско село Мало село, което е съществувало още през Второто българско царство. Записано е в турските книги като село Мили.

За пръв път селото се споменава в регистъра на джелепкешаните (турците) в българските земи през 1576 година, откъдето е видно, че е плащан данък - 4% в натура и основен поминък е било скотовъдството.

Образуването на селото на днешното място е станало вероятно в края на 15 век, когато е започнало да се развива турското чифликчийство. Основателят му е бил турският спахия Сегърлу Иса, който по това време е притежавал владение в село Доганово, а в тази местност (където е днешно Априлово) е имал чифлик. Постепенно около чифлика се заселили турски и български семейства, за да обработват земята като ратаи. Така се образувало новото село, което било наречено Сегърли, Сегърлиево, на турския спахия.

Началното училище в селото е открито през 1899 г. През периода 1924-1925 г. (не е уточнено), чрез дарение на книги от населението се слага началото на читалището. През 1979 г. то се премества в нова постройка. Със своето добро териториално разположение Априлово се превръща в едно красиво българско село.

Религии[редактиране | edit source]

По-голямата част от населението изповядва православно християнство. В центъра на селото се намира православният храм Света Богородица. Поради малкото население на селото храмът отваря врати само за големите християнски празници като Коледа и Великден. Храмът няма собствен свещеник. На върха има недовършен православен храм Св. Симеон - Манастира, който е място за събития и курбани.

Политика[редактиране | edit source]

Обществени институции[редактиране | edit source]

В селото има основно училище "Св. св. Кирил и Методий", детска градина и читалище с библиотека и киносалон.

Редовни събития[редактиране | edit source]

Галерия[редактиране | edit source]

Други[редактиране | edit source]

  • Новоизградена кариера за добив на камъни и чакъл в местността "Ешик тепе".

Източници[редактиране | edit source]

  1. Guide-Bulgaria.com