Араванови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Араванови
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Костноезични (Osteoglossomorpha)
разред:Араваноподобни (Osteoglossiformes)
семейство:Араванови (Osteoglossidae)
Научно наименование
Bonaparte, 1832
Араванови в Общомедия
[ редактиране ]

Араванови, (Osteoglossidae още срещани като Ароуана) са семейство сладководни риби от разред Араваниди или на Надклас Риби, Разред Костуроподобни, Семейство блатни скачачи и Род и Вид Periophthalmus

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на семейство Араванови имат костеливи глави и издължени глави, покрити с големи тежки люспи с мозаечна шарка. Дорзалната и аналната им перка са дълги, докато пекторалната и вентралната – малки. Те са се приспособили към директното дишане на въздух, засмуквайки го в плавателния си мехур, който подобно на белодробната тъкан е покрит с кръвоносни капиляри. Името „ароуана“ идва от индонезийски и означава „райска риба“.

Еволюционно развитие[редактиране | редактиране на кода]

Първите риби, който преди стотици милиони години започнали да излизат от водата на сушата, вераятно са приличали на рибата блатен скачач, каято с особена на външност и прилича на жаба в очите.

Съществуват няколко вида блатни скачачи и всички принадлежат към семейство попчета. Тези блатни скачачи са необичайни, защото прекарвот повече време на сушата, а големите си мусколни гръдни перки ползват като предни крака при скачане в тинята или пясъка.

Араванови са примитивни риби, датиращи от времето на ранния Терциер и са причислени към разред Араваниди (Osteoglossiformes) от клас Лъчеперки. От описаните десет живи днес вида, три обитават Южна Америка, един – Африка, четири – Азия и два – Австралия. Те са единственото семейство риби, което обитава и двете страни на линията на Уолъс. Това може да се обясни с теорията, че азиатските ароуани (Scleropages formosus) са произлезли от австралийските Scleropages, Scleropages jardinii и Scleropages leichardti, преди около 140 милиона години, което прави вероятно пренасянето на азиатските ароуани до Индийския субконтинент.

Генетично изследване показва, че родословната линия на Араванови, водещ до рибите арапайма и африканските ароуани, произлезли преди около 220 милиона години по време на горния Триас; както и линия, водеща до сребристата и черно-синята ароуана, и двете от Южна Америка, произлези в средата на Юрския период преди около 170 милиона години. Родословната линия водеща до австралийските ароуани произхожда от клона на азиатските ароуани отпреди 140 милиона години по време на долната креда.

Фосилни останки[редактиране | редактиране на кода]

Класифицирани към Аравановите са поне пет изчезнали рода, известни ни само по фосилни останки, датирани най-късно към горната креда. Други фосили от времето на горния Юрски период и долната креда е широко разпространено да се причисляват към надред Араваниди (Osteoglossomorpha). Фосили от надреда са откривани на всички континенти с изключение на Антарктика.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Аравановите риби са хищници, често специализарани в храненето на повърхността на водата. Те са отлични „скачачи“, като са регистрирани видове отскачащи на около 2 метра от водната повърхност, за да хванат насекоми и птици от надвисналите над водата клони. Оттук е и прякорът им в Южна Америка „водни маймуни“. Ароуаните типично израстват на дължина до 2 – 3 стъпки, когато са отглеждани в плен.

В поведението на няколко вида Араванови се наблюдава родителска грижа, тъй като градят гнезда и защитават малките си след излюпване. За всички видове от рода е характерна оралната инкубация: родителите държат в уста развиващите се яйца, които понякога наброяват стотици.

Отглеждане в аквариум[редактиране | редактиране на кода]

Ароуаните са риби-отшелници и приемат компанията на други риби само докато са млади. Възрастните могат да проявят агресия и доминантно поведение. Някои съвместими с тях видове са рибите паку, блестящ барбус, Chitala chitala, Astronotus ocellatus, Hypostomus plecostomus, Aequidens rivulatus, Parachromis managuensis, Datnioides pulcher и други леко агресивни риби, които са достатъчно големи, за да могат да бъдат погълнати от ароуаните.

Ароуаните е най-добре да се хранят с жива или замразена храна. Аквариумът лесно може да им отеснее след 8 – 10 месеца. За предпочитане е аквариум от поне 570 литра. Австралийските ароуани е най-добре да се отглеждат в големи аквариуми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Arowana в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​