Арагонски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арагонски
aragonés
/aɾaɣoˈnes/
СтранаИспания
РегионАрагон
Говорещи25 500 (2011)
Писменостлатиница
Систематизация по Ethnologue
-Индоевропейски
.-Италийски
..-Романски
...-Западноромански
....-Ибероромански
.....→Арагонски
Официално положение
Официален в Испания
РегулаторАкадемия за Арагонски език
Кодове
ISO 639-1an
ISO 639-2arg
ISO 639-3arg

Разпространение на езиците в Арагон (арагонският е в червено). Испанският се говори в цялата област, но в зелената част се говори единствено испански.
Арагонски в Общомедия

Арагонски (aragonés) е романски език, който се говори от около 10 000 души по долината на река Арагон, Собрарбе и Рибагорса в провинцията Уеска, Арагон, Испания.

История на арагонския език[редактиране | редактиране на кода]

Арагонският език води началото си от 8 век, когато един от многото латински диалекти започнал да се развива в Пиренеите под влиянието на баскския език. Първоначалното Кралство Арагон (съставено от графствата Арагон Собрарбе и Рибагорса) прогресивно се разширявало от планинските вериги в южна посока, избутвайки все по на юг Маврите по време на Реконкистата и разпространявайки арагонския език.

Династическият съюз между каталонските графства и Кралство Арагон не довел до смесването на езиците на двете земи в един. Каталонски продължил да се говори на изток, а арагонски на запад. Освен това каталонският се разпространил в новите територии завоювани от Маврите: Балеарските острови и новото кралство Валенсия. Арагонската реконкиста завършила в кралство Мурсия, което било отстъпено от Хайме I Арагонски на кралство Кастилия като зестра за една арагонска принцеса.