Армен Купциос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Армен Купциос
гръцки революционер
Армен Купциос 
Роден: 1885
Волак, Османска империя
Починал: 14 септември 1906
Драма, Османска империя

Армен Купциос или Купчу (на гръцки: Άρμεν Κούπτσιος) e гъркоманин, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | edit source]

Паметник в Драма

Купциос е роден в 1885 година в гагаузко семейство в драмското село Волак, Османската империя (днес Волакас, Гърция). На 18 години под влияние на капитан Константинос Даис, който е учител в Просечен, Купциос влиза в гръцката революционна организация, воюваща с българските чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

В 1906 година на дееца на ВМОРО Плацев от село Скрижово е възложено да отиде в Драма. Гръцкият комитет научава за това и възлага на Купциос, Христо Наков Бояджиев от Просечен и Петрос Мандзас от Палеохори да го убият. Тримата причакват Плацев в местността Чобанка край Турско село (днес Милопотамос) и го убиват. Изстрелите са чути от турския гарнизон в Османица (Калос Агрос). Бояджиев и Мандзас успяват да се спасят към Чаталджа и Алистрат, но Купциос е заловен. Въпреки усилията на драмския митрополит Хрисостомос и на гръцкото консулство в Солун да го спасят, Купциос е осъден от солунския военен съд на смърт. При преместването му в Драма за екзекуция гръцкият комитет прави неуспешен опит за спасяването му.

Купциос е обесен в Драма на 14 септември 1906 година. Неговият син Прокопиос Купциос е убит от българската власт през 1916 година.[1]

През 1967 година в центъра на Драма е издигната статуя на Купциос, а на неговото име е наречена и улица в центъра на града.[2][3]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Μάνος, Νικόλαος. Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι (1903-1913), Ι. Σ. Κολιόπουλος (επιστ. εποπτεία), Ι. Δ. Μιχαηλίδης – Κων. Σ. Παπανικολάου (επιμ.), Θεσσαλονίκη, Ε.Μ.Σ. – University Studio Press, 2008, 24.
  2. Βασλή, Δήμητρα. Η Δράμα και η ιστορία της. юни 2002 г. с. 56 - 57. Посетен на 4 ноември 2013 г.
  3. Πασχαλίδης Β., Άρμεν Κούπτσιος (Ο απαγχονισμός ενός ήρωος), περ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΗΜΕΡΟ-ΛΟΓΙΑ ΣΦΕΝΔΟΝΗ, Θεσσαλονίκη 1973, σελ 246.
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.