Арнолд Мостович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арнолд Мостович
Arnold Mostowicz
Роден6 април 1914 г.
Починал3 февруари 2002 г. (87 г.)
Варшава, Полша
Професияписател, журналист, преводач, лекар
Националност Полша
Активен период1977 – 1999
Жанрнаучно-популярна литература, биография, мемоари
Темабиология, космос, НЛО, спомени за Холокоста
СъпругаЯдвига Игнаси
Децасин
Уебсайт
Арнолд Мостович в Общомедия
Гробът на Арнолд Мостович

Арнолд Мосто̀вич (на полски: Arnold Mostowicz) е полски журналист, преводач, лекар и писател на произведения в жанра научно-популярна литература, биография и мемоари.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Арнолд Мостович е роден на 6 април 1914 г. в Лодз, Полша, в еврейско семейство. В периода 1932 – 1939 г. изучава медицина в Тулуза. Завръща се в Полша малко преди избухването на Втората световна война. По време на обсадата на Варшава работи в детската болница „Исус“. След превземането на столицата от немската армия, през октомври 1939 г. се завръща в Лодз. Там е въдворен в еврейското гето и в продължение на 4 години работи като лекар в инфекциозна и спешна болница. След ликвидирането на гетото е изпратен в концентрационния лагер Аушвиц, после в Грос-Розен, Цеплице и накрая в Дорнхау. Родителите му загиват в Треблинка. През 1945 г. се връща в Полша.

След войната се отказва от медицината и започва да работи като журналист. Става заместник главен редактор на „Трибуна долносилезка“ във Вроцлав и като организатор в „Газета Познан. През 1949 г. работи в „Газета Краковска“, а в периода 1951 – 1952 г. е главен редактор на „Дзиеника полскиего“. В периода 1955 – 1969 г. е главен редактор на варшавското сатирично списание „Шпилки“. През периода 1956 – 1963 г. прекарва много делови пътувания в чужбина в ГДР, СССР, Югославия, Австрия, Италия, Франция и Китай. След антисемитска кампания го освобождават от „Шпилки“. Работи в списанието „Ти и аз“, а след прекратяването му е пенсиониран. Прави праводи на френски хумористи и сатирици, непознати дотогава в Полша.

През 70-те години започва да пише научнопопулярни книги предимно в областта на биологията и темите за НЛО. През 70-те и 80-те години заедно с Богуслав Полч и Алфред Горни той създава серия комикси, боговете от космоса, въз основа на хипотезите на Ерих фон Даникен, които по това време са били много популярни в европейските страни.

Публикува и мемоари, посветени на Лодз – „Żółta gwiazda i czerwony krzyż“ (Жълта звезда и червен кръст), „Ballada o Ślepym Maksie“ (Балада за слепия Макс) и „Łódź, moja zakazana miłość“ (Лодз, моя забранена любов) Придобива световна известност след участието си в документалния филм от 1998 г. „Фотографът“ на Дариуш Яблонски, в който призовава за историческата истина на Холокоста и разказва за гетото в Лодз. През 1995 г. става президент на Фондация „Монтетуум Юдаикум Лодзенсе“, чиято цел е да се грижи за културното наследство на евреите в Лодз. В продължение на много години е председател на Асоциацията на евреите ветерани и жертви от Втората световна война и е съорганизатор на Фондацията за полско-германското помирение. През 1998 г. е удостоен с отличието „почетен гражданин на Лодз“.

Арнолд Мостович умира на 3 февруари 2002 г. във Варшава. Погребан е във военното гробище „Паузаки“ във Варшава.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Biologia zmienia człowieka (1977)
  • My z kosmosu (1978)
    Ние от Космоса, изд.: „Хр. Г. Данов“, Пловдив (1989), прев. Божидар Барбанаков
  • Bogowie z kosmosu (1978 – 1982) – сценарий на комиксите на Алфред Горни
  • Biologia zmienia medycynę (1982)
  • Biologia uczy myśleć (1988)
  • Żółta gwiazda i czerwony krzyż (1988)
  • O tych co z kosmosu (1987)
  • Opóźniony zapłon (1989)
  • Zagadka Wielkiej Piramidy (1991)
  • Miłość z wariatem w tle (1993)
  • Spór o synów nieba (1994)
  • Ballada o Ślepym Maksie (1998)
  • Łódź, moja zakazana miłość (1999)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Arnold Mostowicz в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​