Артур Кьостлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артур Кьостлер
еврейски публицист и историк
Роден: 5 септември 1905
Будапеща, Австро-Унгария
Починал: 3 март 1983
Лондон, Великобритания

Артур Кьостлер (на унгарски: Kösztler Artur) (5 септември 1905, Будапеща - 3 март 1983, Лондон) е унгарски евреин, автор на множество книги от различни жанрове — от белетристика до научни и философски изследвания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учи във Виенския университет, след което заминава за Обетованата земя. Няколко години живее и работи в Палестина, а от 1930 се установява в Париж. Във френската столица работи като кореспондент и научен редактор за немски вестници.

Журналистическата и писателската дейност, и най-вече разностранните му интереси, го отвеждат на многобройни пътувания в Европа, Съветския съюз и Азия. Участва в екстравагантни начинания, като член на полярна експедиция към северния полюс с дирижабъла "Граф Цепелин". Пребивава в Испания по време на гражданската война, където се разминава със смъртна присъда на фалангистите.

По врема на Втората световна война е в концентрационен лагер за нежелани чужденци във Вишистка Франция. Служи в Чуждестранния легион, откъдето през Мароко бяга в Англия, за което е вкаран в затвора. След изтърпяване на наказанието и доотбиване на военна служба, от края на 40-те години живее и работи в Англия, като продължава да пътува.

Подържа отношения с личности като Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар. В творческото си търсене на достойна екзистенциална кауза, в крайна сметка достига до т.нар. "песимистичен консерватизъм" (по Джордж Оруел) и антикомунизъм. През последните години от живота си е тежко болен от Паркинсон и левкемия. Самоубива се в лондонски хотел, заедно с третата си жена Синтия. Подръжник на евтаназията.

Най-известната[източник? (Поискан преди 15 дни)] книга на Артур Кьостлер е "Тринадесетото племе" (1976), в която проследява историята на евреите ашкенази (преобладаващата част от световното еврейство) и обобщава аргументите за първоначалния им хазарски произход. Пише статии за Енциклопедия Британика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]