Артур Рубинщайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артур Рубинщайн
Arturrubenstein.jpg
Артур Рубинщейн през 1937 г.
Информация
Рождено име Артур Рубинщайн
Artur Rubinstein
Роден 28 януари 1887
Лодз, Полша
Починал 20 декември 1982, Женева, Швейцария
Инструменти Пиано, роял
Артур Рубинщайн в Общомедия

Артур Рубинщайн (Arthur Rubinstein) е известен полско-американски пианист от еврейски произход, който е смятан от мнозина за един от най-големите пианисти виртуози на 20-ти век.

Рубинщайн получава международно признание за своите изпълнения на Фредерик Шопен и Йоханес Брамс и своята ненадминатост в испанската музика. Той няма роднински връзки с по-ранния руски пианист и композитор Антон Рубинщайн.

Още от ранна детска възраст Рубинщайн е бил гений на пианото, той продължава да изпълнява в своя топъл, лиричени и аристократичен стил до късна възраст. [1]

Записи[редактиране | edit source]

Рубинщайн записва обширно за RCA Victor, правейки голям брой камерни, концертни и соло изпълнения от 1928 до 1976. Той записва концертът на Едуард Григ с Южен Орманди и Филаделфийския оркестър във формат 78-rpm. Той също записва всички 5 концерта на Бетовен за пиано, включително първия стереофоничен сет с Йосиф Крипс и Симфонията на въздуха през 1956. Всички негови записи, включително голяма част от соло изпълненията на Шопен, са пуснати в продажба на CD.

Награди[редактиране | edit source]

Награда Сонинг, 1971 г.

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Биография на Рубинщайн от AllMusic

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за