Артър Конан Дойл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Артър Конан Дойл
Conan doyle.jpg
Роден 22 май 1859 г.
Единбург, Шотландия
Починал 7 юли 1930 г.
Кроубъроу, Съсекс
Професия писател, поет, лекар
Националност британец
Жанр детективски романи, фантастика, исторически романи, документални романи
Повлиян Едгар Алън По, Жул Верн, Робърт Луис Стивънсън
Повлиял Агата Кристи, Едгар Райс Бъроуз
Съпруга Луиза Хокинс (1885-1906), Джин Леки (1907-1930)
Деца Мери и Кингсли, Джин, Денис и Адриан
Подпис Arthur Conan Doyle Signature.svg
Артър Конан Дойл в Общомедия

Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (на английски: Sir Arthur Ignatius Conan Doyle) е британски писател, автор на романи и разкази. Той е най-известен като създател на образа на детектива Шерлок Холмс. Освен това е и автор на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия.

Биография[редактиране | edit source]

Сър Артър Конан Дойл е роден на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл - архитект и художник. Той е 3-то поред от 10 деца. Баща му страда от психическо заболяване, дълги години се намира на лечение далеч от семейството и умира през 1893 г. Голямо влияние в живота на Артър оказва майка му Мери Фоли. От нея той наследява интереса си към рицарските традиции, подвизите и приключенията. Конан Дойл казва: „Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си“.

Ученическите години на писателя преминават в имението Стонихърст (графство Ланкашър) сред „мрачните кули и стени“ на подготвителното училище Ходер, а после и в самия йезуитски колеж (1869 - 1876). Още тогава той се проявява като умел разказвач.

Упорит и прилежен студент — такъв е портретът на Конан Дойл в Единбургския университет (1876 - 1881), където следва медицина. Същевременно през октомври 1879 е отпечатан негов разказ. Преди последната година в университета той заминава на плаване като лекар на китоловен кораб в арктически води. През 1881 година Конан Дойл получава университетска диплома на бакалавър по медицина (на английски: bachelor of medicine). Малко известно е, но Артър Конан Дойл по професия е офталмолог. В периода 1882 - 1890 опитва да започне лекарска практика, но е без особен успех. През 1882 година отново предприема плаване, този път към Западна Африка.

От 1891 г. Конан Дойл изоставя лекарската професия и основното му занятие става литературата. Търсейки герои за своите произведения, той си спомня за преподавателя си от университета Джоузеф Бел, който често изумявал студентите със своята наблюдателност и умението си с помощта на „дедуктивния метод“ да разплита и най-сложните житейски загадки. Така се появява знаменития Шерлок Холмс, който донася на автора си световна известност.

През 1885 г. Конан Дойл се жени за Луиза Хокинс, която страда от туберкулоза и умира през 1906. През 1907 година се жени за Джин Леки. Има 5 деца: 2 от първата си жена — Мери и Кингсли, и 3 от втората — Джин, Денис и Адриан.

Артър Конан Дойл умира от сърдечен пристъп на 7 юли 1930 г. в своя дом в Кроубъроу (на английски: Crowborough (Съсекс).

Синът на писателя Адриан Конан Дойл написва биографията на баща си със заглавие „Истинският Конан Дойл“. Той пише: „Самата атмосфера в дома била пропита с рицарски дух. Конан Дойл научил да разпознава гербовете много по-рано, отколкото да разпознава латинските спрежения.“

Негови съвременници са Оскар Уайлд, Джордж Бърнард Шоу, Джоузеф Конрад, Джером К. Джером, Ръдиард Киплинг, Хърбърт Уелс и Джон Голсуърти.

Някои произведения[редактиране | edit source]

Истории за Шерлок Холмс[редактиране | edit source]

Истории за професор Чаланджър[редактиране | edit source]

Истории за бригадир Жерар[редактиране | edit source]

  • Подвизите на бригадир Жерар (сборник разкази, The Exploits of Brigadier Gerard, 1894-1895)
  • Приключенията на бригадир Жерар (сборник разкази,The Adventures of Gerard, 1900-1903)
  • Женитбата на бригадир Жерар (разказ, The Marriage of the Brigadier, 1910)

Истории за капитан Шарки[редактиране | edit source]

  • Как губернаторът на Сейнт Кит се върна у дома (разказ, How the Governor of Saint Kitt's Came Home, 1897)
  • Как капитан Шарки и Стивън Кредък се надхитряха (разказ, The Dealings of Captain Sharkey with Stephen Craddock, 1897)
  • Как Копли Банкс видя сметката на капитан Шарки (разказ, How Copley Banks Slew Captain Sharkey,1897)
  • Грешката на капитан Шарки (разказ, The Blighting of Sharke, 1911)

Външни препратки[редактиране | edit source]