Археологически музей (Сандански)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Археологически музей
(Сандански)
Епископската раннохристиянска базилика, поглед от вътрешния двор
МестоположениеСандански
Тематикаистория и археология
Обект на БТС 46
Работно време
Зимно работно време9:00 – 12:00
13:00 – 17:30
Допълнителна информация
ДиректорАнтон Ковачев
Адресул. Македония №55
Телефон+359892253176
Карта
Местоположение в Сандански
Археологически музей
(Сандански)
в Общомедия

Археологическият музей е музей в град Сандански, който експонира и подсигурява извършването на археологическите проучвания в града и прилежащата му община.

Музейното дело в Свети Врач започва през 1936 година със създаването на археологическо дружество „Струма“ и музейна сбирка в днешното I основно училище. В 1960 година започват системни археологически разкопки, довели до разкриване на раннохристиянски сгради и базилики от античния град, намиращ се под съвременния Сандански. Музеят е разположен in situ на раннохристиянската базилика на Епископ Йоан и е сред малкото в страната, изградени по този начин. Открит е в 1970 година по време на IV археологическа конференция в Благоевград. Музеят координира изследването на базиликата, раннохристиянския комплекс, гимназиума, раннохристиянския некропол, термите и жилищните сгради на античния град. Музеят разполага с архив и депо за находките, колекция от надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни периоди.[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Археологически музей // Археологически музей – Сандански. Архивиран от оригинала на 2019-12-28. Посетен на 29 януари 2014 г.