Ар-Рахман (джамия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Ар-Рахман“ (на арабски: جامع الرحمن или مسجد الرحمن – „Милостивият“) е забележителна съвременна джамия в Халеб, Сирия.

Намира се на ул. „Фейсал“, близо до центъра на града. Открита е през 1978 г., макар че нейното строителство продължава до 1990-те години. Височината на джамията с минаретата е 75 метра.

Съществуват поне още 2 джамии с това име – в градовете Латакия и Банияс, също в Сирия, на Средиземно море. Тази джамия обаче е най-известната измежду тях поради нейния неповторим живописен вид.

Уникалната конструкция на джамията е построена по отличителен начин със съвременни средства въз основа на ислямската архитектура от епохата на първите ислямски култови съоръжения, като квадратните минарета.

Основната част от джамията е във формата на страници от свещения Коран, изписани със стихове от 55-а сура Ар-Рахман[1] (на арабски език членуваната дума Ар-Рахман означава Милостивият, често използвана като епитет за Аллах).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата جامع الرحمن (حلب) в Уикипедия на арабски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​