Асеново (Област Плевен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другите български села с това име вижте Асеново.

Асеново
България
Red pog.png
Асеново
Област Плевен
Red pog.png
Асеново
Общи данни
Население 234 (ГРАО, 2014-09-15)*
Землище 18.916 km²
Надм. височина 130 m
Пощ. код 5957
Тел. код 06540
МПС код ЕН (Пл)
ЕКАТТЕ 744
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Никопол
Емил Бебенов
(БСП)

Асѐново е село в Северна България. То се намира в община Никопол, Област Плевен.

Сградата на Читалището и Кметството в Асеново

История[редактиране | edit source]

Асеново е основано през 1892 г. Първите му заселници са етнически българи — католици от областта Банат, село Винга (Румъния). Те са потомци на избягалите в Банат, тогава част от Австро-Унгарската империя, българи след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г.

География[редактиране | edit source]

Асеново заема площ от 1360 дка. През територията му минава главният автомобилен път НикополПлевен. Намира се на 24 км от Никопол и на 28 км от Плевен. Граничи със селата: на юг — Мечка, на запад — Бръшляница, на север — Дебово и на изток — Новачене.

Името на селото идва от името на българския владетел цар Асен. Българското правителство дава 16000 дка земя за застрояване и земеделски площи. Селото е проектирано с прави, широки улици, квадратни парцели от дванадесет декара, делени на четири равни двора по 3 дка. Повечето от къщите са с архитектура, специфична за Банат и Унгария — тесни и дълги по посока навътре към двора, а покривът е със значително по-остър връх от масовите типично български къщи. Първият кмет е Гюра Мескин.

Религии[редактиране | edit source]

Католическата църква "Света Троица"

Населението е предимно католическо-християнско. В с. Асеново е изпратен през 1894 г. белгийски свещеник — отец Павел Корселис. Следващата година е взето решение за построяване на църква, като същата е изградена и изографисана от Йосиф Киш - художник от гр. Плевен.


Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

Красота и старинност придават паметникът „Света Троица“ и Католическата църква „Света Троица“. Културната дейност е съсредоточена в Народно читалище „Петър Парчевич“ основано през 1927 г. Има салон, малък салон и библиотека. Гордост на селото е Банатският фолклорен състав, който на V и VI Национален събор на народното творчество в Копривщица завоюва 18 златни медала, любовта и признанието на журито и многолюдната публика.

Редовни събития[редактиране | edit source]

  • 10 август - фестивал "Банатски вкусотии - традициите на моето село".


Други[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]