Астон Мартин DB2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Астон Мартин DB2
МаркаАстон Мартин
Произвеждан1950 – 1953
Предходен моделАстон Мартин 2 Литра Спортс
НаследникАстон Мартин DB2/4
КласСпортен автомобил
Задвижване
ДвигателI6 2.6 (91 к.с.)
Задвижванезадно
Други характеристики
Купедвуместно купе
двуместен кабриолет
Дължина4130 mm
Ширина1700 mm
Височина1360 mm
Астон Мартин DB2 в Общомедия

Астон Мартин DB2 е спортен автомобил на Астон Мартин, произвеждан в периода 1950 - 1953 г. Това е първият модел, официално носещ в названието си инициалите на собственика на компанията Дейвид Браун. Произведени са общо 411 екземпляра, 102 от които са кабриолети.[1] Моделът постига много успехи в автомобилни състезания, което допринася за доброто развитие на компанията впоследствие.

DB2 кабриолет
DB2 Вантидж

Прототипът на DB2 взима участие на 24-те часа на Льо Ман през 1949 г. Той използва шасито на предшественика си 2 Литра Спортс и каросерия тип купе по дизайн на Франк Фийли. Двигателят е 2.6-литров, производство на новозакупената от Браун компания Лагонда. Серийният автомобил е представен за първи път на автоизложението в Ню Йорк година по-късно. Въпреки големия интерес от страна на клиентите на фирмата, следващите три произведени DB2 не се предлагат за продажба, а се пускат в 24-те часа на Льо Ман през 1950 г., като два от тях постигат двойна победа в своя клас. И трите продължават да участват на състезания и през 1951 г. Успехите в състезанията носят слава на Астон Мартин и е взето решение за направата на модел, предназначен за състезателните писти - DB3.

От януари 1951 г. като опция започва да се предлага двигател с подобрени показатели, водещи до по-голяма мощност. Тази модификация е наречена Вантидж и оттогава е положена традицията, най-мощните модификации на моделите на Астон Мартин да носят това име.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]