Аталия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гюстав Доре - Аталия в Храма

Аталия (на иврит: עֲתַלְיָה) е дъщеря на Израилският цар Ахав и Йезавел. Царица на Юдейското царство като жена на Йорам.

Разбирайки за екзекуцията на брат си, израилският цар Йорам, сина си Охозия, както й за екзекуциите на военначалника Ииуй срещу царският род на Израиля, Аталия на свой ред екзекутира потомците на Давид в цялото Юдейско царство. Аталия също така се пробва да унищожи "всичкото царско племе Юдино" (Библия; 2 Пар.; 22:10). Подарява живота само на един от синовете на ОхозияЙоас (Йегоаша), който укрива и възпитава първосвещеникът Йодай (Йегояда).

Само няколко години след тези кървави събития, Аталия получава известие, че Йодай е помазал в Храмът Йоас и го е провъзгласил за новият цар на Юдея. Поспешност Аталия събира отряд от телохранителите си и се отправя към Храма с намерение да залови Йоас, но пристъпвайки в Храма се натъква на отряд от въоръжени свещеници, които разбиват нейните телохранители и я пленяват отвеждайки я в долината Кедрон. Там тя е съсечена с меч (Библия; 2 Пар.; 23:21) заедно с телохранителите си.

Аталия е любим женски образ в изкуството и персонаж в едноименната трагедия на Жан Расин от 1691 г., послужила за либрето на едноименната опера, чиято първа постановка е от 1845 г.

Аталия е майка на Пигмалион и Дидона - легендарната основателка на Картаген.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • ((ru)) Рыжов, Константин «Все монархи мира: Древний Восток» Вече, 2001 ISBN 5-7838-0829-6