Атанас Атанасов (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Атанас Атанасов.

Атанас Атанасов
български политик
Атанас Атанасов 
Роден: 17 май 1959 г. (1959-05-17) (55 г.)
с. Батин, България
Народен представител в:

XL НС   

О. з. ген. Атанас Петров Атанасов е български юрист, директор на Национална служба Сигурност в Правителството на Иван Костов. От юли 2005 до юни 2009 е депутат в 40 Народно събрание от партия Демократи за силна България (ДСБ).

На 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев (министър на вътрешните работи), Марио Тагарински и Александър Божков.

На 5 ноември 2001 година доклада на Атанасов е цитиран в телевизионен предизборен дебат от кандидата за президент Петър Стоянов, което, според някои анализатори, става причина мнозина да оттеглят гласовете си в подкрепа на Петър Стоянов, както и загубата му на изборите. След смяната на Стоянов с Георги Първанов, Атанас Атанасов напуска Национална служба Сигурност и се отдава на обществена дейност. Става член на клуб „Диалог“, на базата на който през 2004 Иван Костов изгражда партията си Демократи за силна България. През 2005 Атанас Атанасов става депутат от ДСБ, а на следващата година е избран за председател на софийската организация на партията. Не попада в следващия парламент.

Член на ръководството на Информационно обслужване АД от септември 2009 до август 2010 [1], когато е освободен от Симеон Дянков.

През 2010 е преизбран за председател на софийската организация на ДСБ[2], като посочва за членове на своя екип заместник-кмета на София Христо Ангеличин, певеца Стоян Михалев и кмета на столичния район Лозенец Прошко Прошков.

На местните избори в София през 2011 г. става общински съветник в групата на Синята коалиция.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Атанас Атанасов влезе в ръководството на "Информационно обслужване", mediapool.bg, 28 септември 2009
  2. Атанас Атанасов преизбран за председател на софийското ДСБ, actualno.com, 3 юни 2010
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за