Атина (богиня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Атина Палада)
Вижте пояснителната страница за други значения на Атина.

Атина
Αθηνά
древногръцка богиня
Родена
Атина Палада
Семейство
БащаЗевс
МайкаМетида
ДецаКорибанти
Хигия
Атина в Общомедия
Атина
Глава на Атина, детайл от бронзова стамноидна ситула, 340 – 320 г. пр. Хр., част от Колекцията на Васил Божков, София, България

Атина в древногръцката митология е богинята на мъдростта, занаятите и военните стратегии.

Атина е известна със спокойния си нрав, както и с това, че води битки само със справедливи каузи, никога безпричинно.

Изобразявана е като проницателната приятелка на герои, като богинята покровителка на геройски начинания.

Тя е една от главните фигури в древногръцката митология и по своята значимост е равна на Зевс, а в периода на матриархата в митологията, даже го превъзхожда.

Според по-късни митове тя е дъщеря на Зевс и Метида, но не Метида родила детето. Зевс се страхувал, че съпругата му може да роди син, който да вземе властта на Олимп, и погълнал бременната си жена. Метида обаче родила дъщеря и почнала да кове в стомаха му шлем за нея. Зевс получил силно главоболие и повикал на помощ Хефест, който да разцепи главата му, за да го отърве от болката. Оттам излиза Атина с целия си блясък и с нов лъскав шлем. Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня и Гръмовержецът често се съветвал с нея.

Има мит, според който Атина и Посейдон се състезавали кой от тях да бъде покровител на гръцката столица. Гражданите решили да приемат покровителството на този бог, който направи по-добър подарък на града. Посейдон подарил извор, но водата му била солена като морската и не ставала за пиене (по друга легенда, подарил кон). Атина подарила маслиново дръвче, на което може да се ядат плодовете, да се прави зехтин и да се използва за дървесина. Така Атина спечелила правото да е покровителка на града и хората нарекли града на нейно име.

Освен че е богиня на войната, Атина е също девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са змията, олицетворяваща мъдростта, и совата. Херодот разказва, че в храма на богиня Атина в гръцката столица имало огромна змия, пазителка на храма. Сова и змия охранявали и двореца.

Прозвища[редактиране | редактиране на кода]

Атина, както повечето богове от гръцкия пантеон, има много имена. Обикновено те са били свързани с някое особено характерно качество на богинята. Атина Палада е едно от най-известните прозвища. Партенонът е наречен на Атина Партенос, тоест Девица.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]