Атлантико ФК

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Атлантико ФК
Atlántico Futbol Club
Основан1 януари 2015 г.
ДържаваДоминиканска република
СтадионЛеонел Пласидо,
Сан Фелипе де Пуерто Плата,
 Доминиканска република
Капацитет2000
Президент Рубен Д. Гарсия
Старши треньор Мигел Анхел Сасу
ПървенствоЛига Доминикана де Футбол
20234-o
СпонсорLifestyle Holidays Vacation Club
Banca Fior
Екипировка Келме
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Атлантико Футбол Клуб е доминикански професионален футболен клуб от Сан Фелипе де Пуерто Плата, Доминиканска република, основан през 2015 г. Отборът играе в Доминиканската футболна лига.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. (официално отборът е регистриран на 1 януари 2015) Рубен Гарсия създава „Атлантико ФК“ в град, където футболът не е сред популярните спортове. Номер 1 са бейзболът и голфът. Той е първият представител на северната едноименна провинция в новосъздадената професионална лига през 2015 г. Тимът получава популярност благодарение на спонсорския си договор с националната спортна медия CDN SportsMax за излъчване на три домакински мача.

В дебютния си мач на 8 март 2015 губи с 0:3 от „Барселона Атлетико“. В отбора има много венецуелци, главно заради спортния директор и треньор Жан Карлос Гуел Родригес, който е от Венецуела. Той заявява, че „Атлантико“ ще бъде конкурентно способен на останалите, макар да има само 3 годишна практика като треньор. Сред топзвездите на отбора е 37-годишният ветеран Кристиан Касерес, нападател от Венецуела, участвал два пъти с „Депортиво Тахира“ и „Депортиво Италия“ в Копа Либертадорес.

Първата победа на отбора е в третия кръг срещу аутсайдера „Делфинес дел Есте“ с 4:1 при гостуването в Ла Романа. Завършва сезона на второ място като на финала завършва 2:2 с бъдещия шампион „Атлетико Пантоха“, който надделява благодарение на по-точния си мерник при дузпите.

На 27 август 2017 година „Атлантико“ играе на финала отново с „Атлетико Пантоха“ и отново е постигнато равенство, този път 0:0. Мачът е повторение на финала от 2015 г. При изпълнението на дузпите „Атлантико“ са по-точни и печелят „Банко Популар Къп“ за пръв път в историята си.

Емблема[редактиране | редактиране на кода]

Представлява щит в син цвят. В лента пред него е изписано името на клуба. В горната част стоят символите на Пуерто Плата – ботаническата градина с полусферична форма, изобразена като футболна топка, а над нея реплика на статуята на Исус Христос.

Стадион[редактиране | редактиране на кода]

Естадио Леонел Пласидо“ е футболен стадион в Сан Фелипе де Пуерто Плата, Доминиканска република.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Доминиканска футболна лига:

  • Шампион (1): 2017
    • Финалист (1): 2015

Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]