Африкански остромуцунест крокодил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Африкански остромуцунест крокодил
Crocodylus cataphractus.jpg
Природозащитен статут
Недостатъчно данни
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Reptilia Влечуги
разред: Crocodilia Крокодили
семейство: Crocodylidae Крокодилови
род: Crocodylus Крокодили
вид: Crocodylus
cataphractus
Африкански
остромуцунест
крокодил
Научно наименование
Уикивидове Crocodylus cataphractus
Gray, 1844
Разпространение
Crocodylus cataphractus Distribution.png
Разпространение на Crocodylus cataphractus
Обхват на вкаменелости
палеоцен – настояще
Африкански остромуцунест крокодил в Общомедия

Африканският остромуцунест крокодил (Crocodylus cataphractus) е един от трите вида крокодили, обитаващи африканския континент. По своя външен вид наподобява на гавиалите, а по наименованието си - на американския остромуцунест крокодил. Всъщност той няма нищо общо и с двата вида, освен това е и по-дребен от тях. Африканският остромуцунест крокодил е класифициран като отделен род Mecistops.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Африканският остромуцунест крокодил е дребен вид, достигащ дължина между 2,5 и 4 метра. Плячка на този вид стават различни бозайници принципно ловуват риби и малки бозайници въпреки малкият им размер те могат да нанесат големи щети дори и на големи бозайници.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

Този крокодил обитава Централна и Западна Африка. Среща се както в сладки, така и в солени води. Обитава реки, езера, блата и Атлантическия океан в района на Гвинейския залив. Популацията на вида се счита за сравнително стабилна, но липсват данни за броя на африканските остромуцунести крокодили. Голям е броят на представителите на вида в Габон, Конго, Демократична република Конго, Того, Камерун и Руанда. В много други африкански страни, които са в ареала на този крокодил са рядък и защитен вид. Африканският остромуцунест все още е често преследван от бракониери заради ценната си кожа. Женските снасят 30 - 50 яйца, които се излюпват 80 дни по-късно. Грижа на майките е да защитават малките от хищници.

Съвременни преставители на разред Крокодили (Crocodilia)
Крокодил