Ахмад Джамал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ахмад Джамал
американски музикант
Ахмад Джамал 
Роден: 2 юли 1930 г. (1930-юли-02) (84 г.)
Питсбърг, САЩ

Ахмад Джамал (на английски Ahmad Jamal) е джаз пианист, композитор и аранжьор, роден в Питсбърг, САЩ.

Той е сред любимите пианисти на Майлс Дейвис и оказва влияние върху Първия голям квинтет (Дейвис, Колтрейн, Гарлънд, Чембърс, Джоунс). Дейвис дълго време се възхищава на начина, по който Джамал използва пространството и създава своята динамика, и дори инструктира Уинтън Кели да звучи като Джамал във „Freddie Freeloader“ от албума „Kind of Blue“ (1959).

През 1980-те год. Джамал започва да гастролира по-често из САЩ и в Европа, в клубове и на фестивали. Обикновено е съпровождан от басиста Джеймс Кемък и барабаниста Идрис Мухамад. Свирил е и със саксофониста Джордж Коулман.

Роден е в Питсбърг в щата Пенсилвания. Рожденото му име е Фредерик (Фреди) Ръсел Джоунс, но той го променя на Ахмад Джамал с приемането на исляма през 1952 г. Фредерик учи в гимназията „Джордж Уестингхаус“ в родния Питсбърг. С пианото се запознава, когато е на 3 год., и започва да изучава инструмента на 7 год. под ръководството на Мери Кардуел Досън.

Включва се в оркестъра на Джордж Хъдсън в края на 1940-те год., но се разделя с него поради различия в музикалните възгледи. Първият му албум „Ahmad's Blues“ е записан през 1951 г. със звукозаписната компания „Okeh“. Скоро след това се присъединява към групата „The Four Strings“, но тя се разпада. През 1951 г. основава „The Three Strings“ заедно с басиста Израел Кросби и китариста Рей Крофорд. Последният по-късно е заменен от Върнъл Фурние.

На 16 и 17 януари 1958 г. триото свири в зала „Пършинг“ в чикагския хотел „Пършинг“ и впоследствие издава материала под формата на лайв албум, озаглавен „But Not for Me“, който е сред 10-те най-продавани албуми месеци наред. Песента „Poinciana“, с която Джамал добива известност, е записана за първи път именно на този албум.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]