Български туристически съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от БТС)
Емблема на съюза
Паметникът на Алеко Константинов на Черни връх

Българският туристически съюз (съкратено БТС) е независимо, доброволно, непартийно и неправителствено сдружение с идеална цел, основано на 27-28 август 1895 г. на Черни връх във Витоша под ръководството на писателя Алеко Константинов (Щастливеца), който е считан за патрон на съюза[1].

Членство, дейност[редактиране | редактиране на кода]

Членове на съюза могат да бъдат физически и български юридически лица. Макар че е известен като организация главно за пешеходен туризъм, съюзът насърчава развитието и на други форми на туризъм и отдих, както и родолюбива, природолюбива и екологична дейност. Стимулира специфични спортове като алпинизъм, спортно ориентиране, спелеология (пещернячество).

Сред инициативите на съюза е Движение 100 национални туристически обекта, водещо началото си от 1966 г. БТС е организатор на движението „Опознай България – Стоте национални туристически обекта“. От 1 януари 2005 г. БТС стартира Движението „Покорител на десетте планински първенци“.

БТС разполага общо с 410 обекта за подслон, включително: 219 хижи с 13 062 легла, 26 заслони с 283 легла, 33 дома с 2394 легла, 33 туристически спални с 1296 легла, 13 къмпинга с 383 легла.

Печатни органи: вестник „Ехо“ и списание Български турист.

Официалният празник на организацията се чества в последната неделя на август.

Европейски маршрути[редактиране | редактиране на кода]

Храм „Св. София“: № 71 от 100-те национални обекта

БТС съвместно с Федерацията на европейските пешеходни асоциации поддържа т.нар. европейски пешеходни маршрути, като 3 от тях преминават през България:

Известни деятели[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]