Бак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бак (морски термин))
Бак и полубак

Бакът (на нидерландски: bak, от от на нидерландски: bakboord[1] – „страната, намираща се зад гърба на рулевия“; на немски: Backbord; на английски: back) е предната част на палубата (от носа до фокмачтата) или палубата на носовата надстройка на кораба (плавателния съд)[2][3].

Надстройката над горната палуба в носовата част на съда се нарича полубак[2]. Удълженият полубак може да заема до 2/3 от дължината на съда[4].

Основното предназначение на баковата надстройка е в увеличаване на височината на борда в носовата част на кораба, което е важно за осигуряване на добра мореходност, защита на горната палуба от заливане с морска вода при насрещна вълна и увеличаване на непотопяемостта на съда. В удължения бак на товарните съдове са разположени товарните туиндекове, а на пътническите кораби – каюти.

На палубата на бака или вътре в него обикновено са разположени котвата с котвения механизъм и устройството за акостиране. Като правило, при големите съвременни кораби височината на борда е достатъчна, поради което бакова надстройка или липсва или е налице по други причини, например необходимост от допълнителни помещения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Этимологический словарь русского языка Макса Фасмера «Бак — передняя часть верхней палубы, со времени Петра I; см. Смирнов 53. Заимств. из голл. bakboord, нем. Backbord — сторона, находящаяся за спиной рулевого; ср. англ. back — спина; см. Клюге-Гётце 32 и сл. Иначе Преобр. 1, 13»
  2. а б Бак//Военная энциклопедия: в 18 т./под ред. В. Ф. Новицкого … и др. – СПб.; М.: Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1911 – 1915.
  3. Станюкович К. М. Словарь морских терминов, встречающихся в рассказах
  4. Палубы//Военная энциклопедия: в 18 т./под ред. В. Ф. Новицкого … и др. – СПб.; М.: Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1911 – 1915.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской Словарь, М, Военное издательство МО СССР, 1959
  • Морской Энциклопедический Словарь, Л-д, „Судостроение“, 1991, ISBN 5-7355-0280-8
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бак (морской термин)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​