Банда Ачех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Банда Ачех
на индонезийски: Banda Aceh
— Град —
Знаме
      
Герб
Джамията Рая Байтурахман
5.55° с. ш. 95.3175° и. д.
Банда Ачех
Страна Индонезия
ПровинцияАчех
Площ61,36 km²
Надм. височина21 m
Население260 000 души (2007)
Официален сайтwww.bandaacehkota.go.id
Банда Ачех в Общомедия

Банда Ачех (на индонезийски: Banda Aceh) е седалище и най-голям град в провинция Ачех, Индонезия, на остров Суматра, на надморска височина от 21 м. Към 2007 г. населението е около 260 000 души. Намира се в най-североизточните части на Индонезия, на устието на река Ачех.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото име на града е Кутараджа и през 1956 г. става седалище на провинцията.[1] Кутараджа означава „царски град“ и се свързва със създаването на Султанство Ачех като наследник на Чампа. По-късно името е сменено на Банда Ачех, като „Банда“ идва от персийската дума „бандар“ (بندر), което значи „пристанище“ или „рай“. Това се приема като „пристанище за Мека“, тъй като ислямът първо дошъл в Ачех, преди да се разпространи в Югоизточна Азия.

До 26 декември 2004 г. Банда Ачех рядко се появява в световните новини. На този ден удря опустушителното Земетресение в Индийския океан с магнитуд 9,3 по скалата на Рихтер. Банда Ачех е най-близкия голям град до епицентъра на земетресението, на около 250 км,[2] и понася огромни щети от него и ударилото по-късно цунами, областта около града е най-зле ударената от всички, покосени от земетресението. Загиват 167 000 души и още повече са ранени.

Кмет на Банда Ачех е Мауарди Нурдин, а заместник-кмет Илиза Садудин.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Край града се намира летището Султан Искандармуда.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Основната забележителност на града е джамията Рая Байтурахман.[2] Опожарена е през Ачехската война и е построена отново през 1875 г. През 2006 г. е построен хотелът „Хермесов дворец“ – първият международен четиризвезден хотел в града.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Banda Aceh в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​