Морис дьо Хирш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Барон Хирш)
Барон Хирш
Maurice de Hirsch
германски индустриалец

Роден
Починал
21 април 1896 г. (64 г.)

Религияюдаизъм
Предприемаческа дейност
Областбанково дело
Работил вBischoffsheim & Goldschmidt
Семейство
БащаЙосиф фон Хирш
СъпругаКлара Бишофсхайм
Барон Хирш в Общомедия
Гробницата на Хирш в Париж

Морис (Цви) дьо Хирш, или барон Мориц фон Хирш ауф Геройт, известен като барон Хирш, е германски индустриалец и филантроп от еврейски произход, който живее по-късно във Франция, Великобритания и Австро-Унгария.

Произхожда от видно еврейско семейство в Херцогство Бавария. Баща му е банкер, приближен на херцога на Бавария, облагороден от него с титлата барон през 1818 г.

На 17-годишна възраст е въведен в предприемачеството, свързва се с банковата къща на тъст си Bischoffsheim & Goldschmidt през 1855 г. Към крупното наследство от баща му и зестрата на съпругата му Клара Бишофсхайм (дъщеря на белгийски банкер) натрупва голямо състояние чрез железопътни концесии в Австро-Унгария и Османската империя (вкл. на Балканите), както и от спекулации със захар и мед. Най-известното му железопътно предприятие е Chemins de fer Orientaux („Източни железници“) – далновиден железопътен проект, чиято цел е да свърже Виена с Истанбул.

Хирш разглежда ционистката идея като пресилена фантазия, но споделя идеята за завръщането на евреите към земеделието. Той съдейства на гонени руски евреи да се заселят в селскостопански колонии извън Руската империя. Дарява крупни суми на еврейската колонизационна организация, която закупува големи обработваеми земи в Аржентина, Канада и Палестина. По-късно, поради големия брой емигрирали евреи в САЩ, основава и благотворителна организация в щата Ню Йорк. Също така дарява суми за учредяване на технически училища в Галиция и Буковина.

Умира в Огяла (Ógyalla), Австро-Унгария - днес град Хурбаново (край Нове Замки), Словакия. Има син, който умира на 31-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]