Бащи – основатели на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бащи на САЩ)
Комисията на петимата представя Декларацията за независимост пред Конгреса на 28 юни 1776 г., худ. Джон Тръмбул. Картината на Тръмбул се намира и на гърба на банкнотата от $2[1]
Сцена на подписването на Конституцията на САЩ, худ. Хауърд Чандлър Кристи

Бащите основатели на Съединените американски щати са политически лидери и държавници, които полагат основите на съвременната държава САЩ. Те участват в Американската революция чрез подписване на Декларацията за независимост на САЩ, в Американската война за независимост, съставят Конституцията на САЩ или допринасят по друг начин за основаването на държавата. В голямата група, известна като „бащи основатели“, има две основни подгрупи: „подписалите Декларацията за независимост“ и „създателите на Конституцията“.

Някои историци определят „бащите основатели“ като по-голяма група от хора, включваща не само подписалите Декларацията за независимост и създателите на Конституцията, но също и всички онези, които участват в извоюването на американската независимост и основаването на Съединените американски щати, като политици, юристи, държавници, войници, дипломати или обикновени граждани. В книгата си от 1973 г. Seven Who Shaped Our Destiny: The Founding Fathers as Revolutionaries („Седмина, които оформиха съдбата ни: бащите основатели като революционери“) американският историк Ричард Морис посочва следните седмина души като ключовите бащи основатели:

Издателят на вестник Уорън Хардинг, тогава републикански сенатор от Охайо, използва фразата „бащи основатели“ в своето приветствие на Републиканската национална конвенция от 1916 г. Използва я няколко пъти, като най-известната употреба на фразата е по време на неговото встъпително обръщение като президент на САЩ през 1921 г.

Списъкът от личности, свързани с основаването на страната, е значително по-голям. Например, ако за критерий се вземат подписите, положени между 1774 и 1789 г. под четирите основни документа на Континенталния конгрес - Континенталната асоциация (Continental Association), Декларацията за независимост, Уставът на конфедерацията (Articles of Confederation) и Конституцията, общо 145 души са подписали поне един документ. Само шестима души подписват три от четирите и само един - Роджър Шерман (Roger Sherman) от Кънектикът - подписва и четирите.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. americanrevolution.org Key to Trumbull's picture
  2. Werther, Richard J. Analyzing the Founders: A Closer Look at the Signers of Four Founding Documents // Journal of the American Revolution. October 24, 2017. Посетен на May 2, 2019.