Бенджамин Фридман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бенджамин Фридман
Benjamin Harrison Freedman
американски общественик и индустриалец от еврейски произход
Фридман получава награда от Полската антикомунистическа федерация, 1972 г.
Фридман получава награда от Полската антикомунистическа федерация, 1972 г.

Роден
Починал
май 1984 г. (93 г.)
с. Гардън Сити, щ. Ню Йорк, САЩ

РелигияКатолическа църква
Бенджамин Фридман в Общомедия

Бенджамин Харисън Фридман (на английски: Benjamin Harrison Freedman) е влиятелен еврейски общественик и индустриалец, живял в Ню Йорк и околностите му.

Фридман е спорна личност сред еврейската общност: отхвърля фундаментални постановки за историята на евреите, като застъпва радикално становището на Артур Кьостлер от книгата му „Тринадесетото племе“ за хазарски произход на източноевропейските, полски и германски евреи ашкенази. От своя страна еврейската общност го обвинява в предателство и оказване на дестабилизаращо влияние върху американското и световното обществено мнение, понеже възгледите и твърденията му застрашават съществуването на Израел.

Спорът ескалира и Фридман приема християнството и в частност католицизма. Произведенията му, засягащи основно юдаизма, са забранени във Федерална република Германия предвид нацисткото минало и наследство в страната.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • League for Peace With Justice in Palestine. 1946.
  • „Palestine“, Destiny: The Magazine of National Life (Jan. 1948): 26–28 (първа публикация в National Economic Council's Letter, no. 177, Oct. 15, 1947). Haverhill, Mass.
  • Facts are Facts, Noontide Press (Softcover), ISBN 0-317-53273-1.
  • Why Congress is Crooked or Crazy or Both, Founder, 1946, League for Peace with Justice in Palestine (New York, 1975)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Benjamin Freedman в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​