Беулф (филм, 2007)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Беоулф (филм, 2007))
Вижте пояснителната страница за други значения на Беоулф.

Беулф
Beowulf
РежисьориРобърт Земекис
СценаристиНийл Геймън
Роджър Ейвъри
по мотиви от:
поемата Беоулф
Базиран наБеоулф
В ролитеРей Уинстън
Джон Малкович
Анджелина Джоли
Антъни Хопкинс
Робин Райт
Брендан Глийсън
Криспин Глоувър
Алисън Ломан
МузикаАлън Силвестри
ОператорРобърт Пресли
Филмово студиоShangri-La Entertainment
ImageMovers
Разпространител Paramount Pictures
(световен) Warner Bros. Pictures
ЖанрЕпично фентъзи
Премиера 16 ноември 2007
(Германия)
Времетраене115 мин.
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет$150 милиона[1]
Приходи$196,4 милиона[1]
Външни препратки
[www.beowulfmovie.com Официален сайт]
IMDb Allmovie

„Беулф“ (правилно е Беоулф) (на английски: Beowulf) е американски пълнометражен компютърно генериран анимационен филм от 2007 г., вдъхновен от едноименната староанглийската епическа поема, от която обаче се отклонява значително. Премиерата му в Обединеното кралство и САЩ е на 16 ноември 2007 и е достъпен за гледане в IMAX 3D, RealD, Dolby 3D и стандартен 2D фoрмат.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Беоулф (Рей Уинстън) е смел гетски воин, който отива в Дания заедно със своя отряд войници, включващ най-добрия му приятел Уиглаф (Брендан Глийсън) в отговор на призива на крал Хротгар (Антъни Хопкинс), който се нуждае от герой, който да убие чудовището Грендел (Крипсин Главър). При пристигането си Беоулф е привлечен от съпругата на Хротгар - кралица Уелтау (Робин Райт).

Беоулф и неговите мъже празнуват в залата на Хротгар „Хеорот“, за да примамят Грендел, тъй като той напада само когато има празник. Когато Грендел идва, Беоулф го напада и открива, че той има свръхчувствителен слух, поради което прекъсва празниците на Хротгар. Грендел чувства болка поради шума, който те вдигат и Беоулф използва това за свое предимство, ранявайки смъртоносно Грендел, като откъсва ръката му, след което той избягва в пещерата си.

Там той казва на майка си какво му е било сторено и тя се заклева да си отмъсти, нападайки стаите на воините и избивайки всички освен Беоулф и Уиглаф, които отиват в нейната пещера с меча на Унфърт – Хрунтинг, за да я убият. Само Беоулф влиза в пещерата и открива, че майката на Грендел (Анджелина Джоли) е красива жена. Тя предлага да го направи крал, ако в замяна той я дари син, който да замести Грендел. Беоулф е прелъстен от нея и се връща, твърдейки, че я е убил.

Хротгар обаче подозира истината. Той също е бил прелъстен от майката на Грендел и е негов баща. След като назначава Беоулф за свой наследник като крал за учудване на своя кралски съветник Унфърт (Джон Малкович), Хротгар се самоубива.

След години възрастният Беоулф е женен за Уелтау, която отказва да му даде наследник. В резултат на това Беоулф си взема любовница, Урсула (Алисън Лохман). Един ден близко село е нападнато от дракон, който оставя Уиглаф жив, за да предаде на Беоулф съобщение: майката на Грендел се е отказала от тяхното примирие и е изпратила техния син, дракона, да унищожи кралството му.

Беоулф и Уиглаф отново отиват в пещерата на Грендел и се изправят срещу дракона, който напада замъка на Беоулф и се опитва да убие Уелтау и Урсула. Беоулф води епичен бой с дракона и накрая го убива, като с полуотсечена ръка сграбчва и изтръгва сърцето му, както навремето му е казал Хротгар, но умира след като е ранен от падането на дракона. Умирайки, той казва на Уиглаф истината за майката на Грендел и дракона.

Скоро след това Уиглаф, новият крал, дава на Беоулф нордическо погребение и гледа как тялото му е погълнато от морето. В този момент се появява майката на Грендел и се присъединява към погребението на Беоулф.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Beowulf (2007) // Box Office Mojo. Посетен на 4 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]