Берлинска блокада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Берлинската блокада)
След 1945 г.: Берлин е под контрола на 4 окупационни сили, обкръжен от съветската зона
Пощенска марка за 10-годишнината от Берлинския въздушен мост, 1959 г.
Паметник на л-ще Темпелхоф за Берлинския въздушен мост
Западноберлинските аерогари
Окупационните зони в Берлин
Британска летяща лодка Short Sunderland

Берлинската блокада (24 юни 1948 - 12 май 1949 г.) е сред първите сериозни кризи на Студената война.

Съветският съюз, окупирал източните провинции на Германия, блокира достъпа към окупационните зони в Берлин на Франция, Великобритания и САЩ по шосе, чрез железопътен и речен транспорт. С този акт СССР цели западните му съюзници да се откажат от окупационните зони в Берлин, който изцяло е обкръжен от съветската окупационна зона. Изолираното милионно население в 3-те откъснати окупационни зони е обречено на лишения или политически отстъпки от 3-те окупационните сили.

Франция, Великобритания и САЩ в продължение на 11 месеца провеждат впечатляваща хуманитарна акция, като организират така наречения Берлински въздушен мост от другите им окупационни зони в Германия към Берлин. В операцията за превоз на продоволствие участват пилоти и самолети от няколко страни. Полетите са осъществявани до летище Темпелхоф, а британски водосамолети кацат в река Хафел в берлинския район Кладов. Обработвани са средно по 5000 тона товари на денонощие и увеличаването на доставките се спъва от невъзможността да бъдат обработени самолетите.

С началото на Берлинската блокада на мястото на бившия ракетен полигон в район Тегел се построява летище с най-дългата писта от 2400 метра. Строителството е завършено за 2 месеца и първият самолет се приземява на новата писта на 5 ноември 1948 г. Понастоящем това летище е международно и носи името на Ото Лилиентал. В блокирания Западен Берлин са доставени 2 326 406 тона храни, провизии и други товари, като само въглищата са около 1,5 млн. тона. За това са извършени 278 228 полета. По време на тази хуманитарна акция са загинали 39 британски и 31 американски пилоти.

След провала на действията по блокирането на окупационните зони на западните съюзници СССР вдига блокадата на 11 май 1949 г.

Този акт обаче е катализатор за последвалите събития и решаването на „проблема“ Германия. Берлинската блокада води до окончателното следвоенно разделяне на Германия.

3-те окупационни берлински зони (освен тази на СССР) са обединени в политическа единица, наричана Западен Берлин, имаща особен международен статут. На територията на окупационните зони в Германия на 3-те западни страни се създава Федерална република Германия, като Западен Берлин не е част от новосъздадената държава. В съветската окупационна зона е създадена Германска демократична република със столица Източен Берлин (наричан Берлин – столица на Германската демократична република).