Беседа:Банго Васил

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това не е български народен обичай!И моля без коментари за расизъм и т.н.Чисто исторически - твърдението, че Банго Васил е народен обичай е направо смешно!?

Не, не е смешно, ако се празнува от цял един народ. В случая - ό ромá(или както българите им казват - ромите или циганите). Смешното е другото - коментарите на новинарите и тяхното разпространение.
Интересна гилдия са това новинарите. Забележете, не казвам журналистите, а новинарите, защото си мисля, че журналистите би трябвало да имат и друга задача, освен разпространението на клюки, пардон на новини.

Не си мислете, че се заяждам, но ме дразни клюкарството. Даже и да си чул нещо, провери го, намери повече информация, задълбай в същността на клюката и тогава я поднеси компетентно. Нали с това си изкарваш хляба. Иначе прилича на това от вица за компютрите и компотите.

Всяка година, на 13 и 14 януари, новинарите се скъсват да поднасят клюката, че на този ден била циганската нова година, или както „ό ромá“ се изразяват „Бангό Васили“.
Тук възниква въпросът: „Защо ό ромá (и не само - ами и сърби, и македонци, и руснаци и др.), посрещат нова година и честването на св. Василий, освен на 01, но и на 14 януари?“

Много лесно се стига до отговора на този въпрос, ако се знае, че ромите почитат и християнските празници, ако и част от тях да се водят мюсюлмани(или както се наричат - хорахане ромá(турски ромá)).

Ето ви и отговора:
„Изтъквайки астрономическите разлики в календара и слънцестоенето, на 4 октомври 1582 г,. папа Григорий XIII, въвежда в употреба нов календар, носещ неговото име“ .(Цитат от статията Григориански календар в Уикипедия)
Струва ми се, че тайната цел на папа Григорий XIII, обаче е, че като глава на римокатолическта църква, у него е тлеело желанието да се противопостави на източноправославната църква. А може би е искал да обедини двете църкви и папа да застане на чело на двете църкви, като върховен главнокомандващ християнската армия. Както и да е, това вече не е толкова важно.
„Григорианският календар е възприет в различните страни по различно време, като този процес продължава почти три века и половина“(Цитат) , което може би потвърждава горната теза за върховенството.
"В България този календар е въведен със закон, гласуван от Народното събрание на 14 март 1916 г., като отчитането на времето, единствено по нов стил, започва от 1 април 1916 г. според юлианския календар (14 април според григорианския календар)."(Цитат)
Ето как 01 януари(според юлианския календар) става 14 януари според григорианския календар. Ето затова, тези които празнуват посрещането на новата година, празнуват и на 13 срещу 14 януари(според григорианския календар).
И още една лъжа, разпространявана упорито от новинарите. Някой им пуснал мухата, че св. Василий бил спасителя на ромите и тем подбни, и те вкупом се надпреварват да разпространяват тази глупост.
Отговора на този въпрос, могат да потърсят в християнските бумаги за светиите.
А иначе и аз мога да им го дам. Името Васил(ий) идва от Византийската титла „βασιλεωσ“(василеос - цар). И кой да е денят на царя, ако не първият в годината.
Ето ви и обяснението защо е Бангό Васил(куцият Васил). Именно заради факта, че се празнува на "патерица", т.е. по-късно от общоприетото за региона. Както посрещането на новата година се празнува от различните народи, според летоброенето им, по различно, от общоприетото настъпване на християнската нова година, време.

— Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 194.141.35.2 (беседа) Моля, подписвайте се със знака --~~~~. Би било много хубаво ако извлечете енциклопедичната информация от текста си и я добавите в съответните статии, посочвайки източниците си. Така когато някой потърси в интернет информация, която е получил от новинарите, разпространяващи невярна информация (или клюки, както я наричате), ще може да получи правилната, истинската информация. Приятно писане! --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:43, 16 януари 2015 (UTC)[отговор]