Беседа:Варвари

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Аз неправилно ги лепнах тези споменавания в библията, без да съм проверил български превод :(. Сега гледам двата немски превода, които имам под ръка, и те са избегнали думата навсякъде (Римляни, 1 Коринтяни, Колосяни). Хари, след като замени цитата от 1 Кор. с такъв от Кол., предполагам си проверил в БГ Библия (аз не мога да я намеря моята)? В Кол. обаче употребата не е спрямо езика, а описва пак просто негърци, тъй че ще променя изречението малко. --Станислав ­ 14:47, 5 окт 2004 (UTC)

Да, само там се среща от цялата Библия. В книжната не съм търсил, защото там ще е много трудно :)--Хари 14:55, 5 окт 2004 (UTC)
Проверих и в Библии на други езици. В английската barbarous наистина се среща и на две други места - Деяния на апостолите (28:2, 28:4) и I Коринтяни (14:11). Там на български стоят съответно туземци и чуждоезични. В хърватската Библия на тези места са думи със значения като в български (urođenci и tuđinac). Не разползагам обаче с гръцка Библия, за да видя там как е усмивка --Хари 15:48, 5 окт 2004 (UTC)