Беседа:Висши училища в България

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Мисля че академиите, като Академия на МВР, или Спортна Академия, не могат да се нарекат университети. --Станислав 09:19, 17 сеп 2004 (UTC)

Така е. Това може да се прочете в чл. 18 от Закона за висшето образование и научните звания:

Чл. 18. (1) Висшите училища са университети, специализирани висши училища и колежи. (2) Университетът е висше училище, което: 1. обучава по широк кръг специалности поне в три от четирите основни области на науката -хуманитарни, природни, обществени и технически;



Аз пък не виждам смисъл от списък на университети. Ако се създадат статии за тях, могат да се сложат в отделна категория. Мисля, че доста от списъците, които имаме, са излишни. --Борислав Б 09:48, 17 сеп 2004 (UTC)

Според мен списъците са много полезни точно в такива случаи като Списък на университетите в България. Както знаеш, списъците дават информация за теми със и без статии, а категории включват само теми със статии. Ако някой се интересува от точно тази тема, университетите в България, която съвсем не е маловажна, ще види (ако приемем твоето предложение) само два-три университета, които имат статии и са в категориите. Съгласен съм обаче, че ако има изключително непълни списъци като Списък на филми, можем да ги изтрием. --Webkid 10:46, 17 сеп 2004 (UTC)

Този списък може да се окаже и безполезен, ако не е списък от статии. Надявам се някой да започне в тази посока. Потребител:ToKo 21:40, 20 септ. 2004.

ТУ/Политехника[редактиране на кода]

* Технически университет (Държавна политехника) - това ми се вижда най-меко казано неточно. Засега ще го махна. --Спас Колев 12:49, 25 яну 2005 (UTC)

И аз се зачудих, че така се нарича, но съвсем случайно попаднах на тази статия като некатегоризирана и не видях връзка със Списъка, затова допълних списъка. ToKo 13:07, 25 яну 2005 (UTC)
Ами, както съм написал в статията (усмивка), Политехниката не съществува от 1953, а ТУ е само една от издънките й. В Категория:Висши училища в България я има, а в списъка може би трябва да е на отделна позиция (за вече не същаствуавищи ?). --Спас Колев 14:29, 25 яну 2005 (UTC)