Беседа:Испания

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Испания е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас A Максимална 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Неточности в статията[редактиране на кода]

Данните в статията не са обновявани поне от една година.

  • Например в раздела "Стопанство" данните са от 2007 г.
  • Пише се за безработицата "сега", без да се уточнява кога е това "сега".
  • Написано е, че по времето на министър-председателя Хосе Мария Аснар през 1999 г. е въведено еврото в Испания. Това е неточно, защото еврото се въвежда в еврозоната през 2002 г. Може би авторът е искал да каже, че тогава Испания е изпълнила условията за присъединяване към еврозоната.
  • Не е споменато и нищо за икономическата криза, която се разрази в Испания през 2008 г.
  • Има още редица неточности, но тъй като тази област от знанието не представлява интерес за мен (не съм специалист по история и география), предоставям на знаещите да напишат по-точни и по-съвременни данни за Испания - тази красива страна!
--L.Payakoff 20:24, 7 август 2009 (UTC)[отговор]

За превода на „Plus Ultra“[редактиране на кода]

Цитираният в статията превод на девиза на Испания „Plus Ultra“ не е точен (според мен). Смисълът на Plus Ultra е „отвъд предела“. Моля специалистите по история и латински да кажат мнението си за по-точен превод.

Всъщност оригиналният израз на латински е „Non plus ultra“ и според митологията е бил написан на колоните на Херкулес и означава, че няма нищо (други земи) отвъд тях. >L.Payakoff 15:59, 12 май 2019 (UTC)