Беседа:Китоподобни

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Китоподобни е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас C Средна 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Малко странно седи Archaeceti хем с "†", хем с живи потомци. Доколкото разбирам днес се приема, че някои Archaeceti са предшественици на Mysticeti и Odontoceti. Archaeceti обаче си остава парафилетична група и не се знае точната ѝ структура; т.е. знае се, че някои Archaeceti са по-близки с Mysticeti и Odontoceti, но не се значе точно кои. Затова още се ползва парафилетичният таксон за изчезналите видове, включващ не само предшественици на днешните видове. В такъв случай, мисля че по-удачно би било да се даде такава филогения:

  • Mammalia
    • Eutheria
      • Artiodactyla (парафилетичен)
      • Cetacea
        • Archaeceti † (парафилетичен)
        • Mysticeti
        • Odontoceti

(За класифициран на едно ниво с други групи парафилетичен таксон се приема, че негови подгрупи всъщност са по-близки с останалите.)

Тази филогения съвпада с TOLWEB, но те сами си признават, че информацията им за Eutheria е стара (1995). Другият вариант е да се махне "†" от Archaeceti и да се ползва като монофилетичен таксон, но това става само ако знаем как да изкараме допълнителните клонове от Archaeceti. (Няма нужда да ги изкарваме тук, в систематиката на живите представители, но трябва да знаем как. Аз не знам в момента дали учените знаят как. Още повече в такива случаи, доколкото разбирам, най-често се променя и името на групата, така че ако работим с "Archaeceti", мисля че го приемаме за парафилетичен.) --Станислав 19:02, 2 фев 2005 (UTC)

Схемата която предлагаш е по-чиста и ще я сложа. Ако решиш да променяш нещо, пипай директно в страницата. Skelet 07:25, 3 фев 2005 (UTC)