Беседа:Магнетизъм

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Навярно много знаят как Максвел е извел своите уравнения на електрическото,магнитното и електромагнитното полета,използвайки нагледната  интерпретация на Фарадей.Оказва се,че прочитайки работите на Максвел,може да ги обобщим и да получим по-ясна физическа интерпретация на тези полета и на връзките между тях.
 Оказва се,че магнитното поле може да се разглежда като съвокупност от магнитни силови линии.Тези линии се получават от подреждането и завъртането във вид на тороид от накъсани електрически силови линии.Размерите на магнитните тороиди,по осевата линия на които се създава магнитната силова линия, се определят от тангенциалната скорост на торойда,която съвпада със скоростта на светлината. По този начин може да се получимагнитният поток на една силова линия ( 2 пи . е ),класическият радиус на електрона,като радиус, на който се завърта електрическият заряд на електрона около създаденото от него магнитно поле при неговото движение. Оказва се,че ако отчетем влиянието на флуктуациите на вакуума върху поведението на електрона,то тогава можем да получим значението на квантования магнитен поток, който съдържа 137 = (ћ.С/е^2 )магнитни силови линии.

Създаването на магнитните тороиди около протичащ във вакуума ток става благодарение на увличанет0 на на електричните силовите линии като резултат от движението на електрически заряди във някакво тяло или във вакуума.

 Взаимната връзка между електрическото поле и магнитното поле е следствие на пораждането на едно от тях при изменението на другото.По този начин се поражда и разпространяват електромагнитното поле.