Беседа:Медийна компания

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Малко редакции[редактиране на кода]

Обяснявам редакциите си.

  • На две места се реферираше към българската и английската уикипедия като източници, което по обясними причини (променчивият характер на съдържанието на една уики страница) не е приемливо (вж Уикипедия:Благонадеждни източници). Както и на en:Talk:Media conglomerate е отбелязано, липсва обща методология, по която да се сравняват определени икономически показатели на компаниите, с което да се прави и извода за топ 4 или изобщо топ Х. Премахвам въпросната класация, до предоставяне на такава методология и (унифицирани) източници на използваните от методологията данни поне за всичките 25 компании в списъка, от които да става ясно защо точно определените 4 измежду тях заемат тези 4 позиции.
  • Поначало липсва точна дефиниция на понятието, а и за мен остава неясен изборът на термина "сдружение" на български, при положение, че английският е conglomerate. Разликата е на порядък. "Сдружение" според българското право не е ли една от двете възможни форми за юридическо лице с нестопанска цел (а другото е фондация; вж Закон за юридическите лице с нестопанска цел, Член 1, Алинея (2))?

Спири 17:30, 5 януари 2010 (UTC)[отговор]

Корпоративните общности, сдруженията по ЗЮЛНЦ, на общините, по ЗЗК, дружествата, любимото ДЗЗД, консорциумите и пр. се изграждат отдолу нагоре — в тях членуват самостоятелни хора или юридически лица. При холдингите (и концерните), донякъде при концентрациите и при структурите с дъщерни дружества изграждането е отгоре надолу — шапката притежава (участва, членува) в отделните юридически лица. В този смисъл се говори за медийни групи(ровки). Конгломерат изглежда е термин (вж. ЗФинКонгл), с който се обозначават структури, които имат дейност в няколко сродни, но отделни сфери. Такива представляват надзорен интерес и не само с оглед защитата на конкуренцията от олигополизация, но и с оглед защитата на различието на мненията. В чуждите страници май се имат предвид такива "медийни империи" на "медийни магнати". В България „Икономедия“, ако не бъркам, до неотдавна поддържаше не само периодичен печат, но и Ре Ти Ви. БНТ обаче поддържа май само телевизии - наличието на сайт едва ли прави някого конгломерат, но не съм специалист.--Фипс 23:47, 5 януари 2010 (UTC)[отговор]