Беседа:Министерски съвет на България

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Структура на МС[редактиране на кода]

Това е начина по които тези министерства и агенции са записани в http://www.government.bg/. Министерският съвет е съставен от министър-председателя и министри. Тези три агенции са със статут на министерство. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 68.78.44.100 (беседа • приноси) .

Обяснение на редакциите на Elkost[редактиране на кода]

Нерегистрираният редактор 68.78.44.100 (беседа) е подведен от цитирания горе сайт на правителството, и ми е заличил редакции, а след него всичко ми е изтрил колегата Boyar (беседа - приноси). Ето обяснението за по-важните от моите редакции.

  1. В България Министерският съвет се състои от министър-председател, заместник министър-председатели и министри съгласно чл. 108, ал. 1 от Конституцията. Никой, освен НС и ВНС, няма право да променя/подменя Конституцията, дори да е „чиновник“ в МС!
  2. „Чиновници“ (русизъм с нюанс и на чино-гонци, службогонци) може да се възприеме като обидна дума, правилният термин е „държавни сужители“.
  3. Длъжностите, като съществителни нарицателни имена, в средата на изречението се изписват с малка буква - виж граматиката на родния български език, изучавана още в началното училище.
  4. „Министърът без портфейл“ няма министерство, но си има ресор (даже ресори), т.е. област на отговорност (дори да не е обявено официално при избора на МС от НС) - няма да взема заплата просто за „членство“ в МС! Има и други причини за такова назначение, освен посочените „да се запази политическото представителство на различни политически партии, групи или лобита“ - нека да не използваме подхода и стила на някои журналисти и онлайн-форумци.

Внасям отново поправките, но и с препратката към НС този път. Призовавам колегите занапред най-напред да си проверяват знанията от най-достоверния източник, преди да редактират мен или другиго. Поздрави --Elkost 11:36, 10 март 2007 (UTC)[отговор]

Ти никъде не споменаваш че държавна агенция неможе да има ранк на Министерство. А в структората на този кабинет е изрично записано че поради важноста на тези три Държавни Агенции те ще са със същия статут като едно Министерство. Незнам защо се инатиш. Няма нищо лошо да сгрешиш, важното е да се поправиш а не да се инатиш. --Предният неподписан коментар е направен от Boyar (беседа • приноси) .

Драги колега Boyar! Напълно съм съгласен, че човек трябва да се поправи, когато греши - това е достойното поведение! Но нека да видим къде се греши.

  1. Под структура на МС не може да се разбира нищо друго освен неговите членове - физически лица; тук няма агенции или други варианти на структури. Изрично цитирах горе (и в статията) най-меродавния източник - Конституцията. С допълнението за 3 агенции се получава противоречие.
  2. Тези членове на МС са наречени министри, всеки министър (освен министъра без портфейл) си има организиран помощен апарат - министерство. Тези министерства обаче не влизат в структурата на МС. Виж също така и какво Решение за приемане на структура на Министерския съвет на Република България е приело НС на 16 август 2005. Е тогава как агенция да влиза в структурата на МС?!
  3. МС има на свое пряко подчинение редица административни структури, вкл. държавни агенции, изпълнителни агенции, държавни комисии и други. Нямаме основание само някои от тях да цитираме, а останалите да пренебрегваме. Не е обосновано твърдението, че тези 3 държавни агенции са с ранг на министерство - с такъв ранг е единствено Администрацията на МС - виж чл. 40, ал. 3 от Закона за администрацията. Държавната агенция е с по-нисък ранг от министерството, затова и нейните председател и негов заместник се назначават от премиера, а не от НС (за разлика от министрите) - виж в последния цитиран закон.

Поздрави и успех в редактирането! --Elkost 14:21, 21 март 2007 (UTC)[отговор]

Липсва №7 в таблицата.—46.238.33.77 19:52, 19 юни 2015 (UTC)[отговор]

Махнах номерата, бездруго нямат смисъл. --Спас Колев (беседа) 10:38, 25 юни 2015 (UTC)[отговор]

Роден/починал?![редактиране на кода]

Защо списъкът на настоящите министри трябва да споменава възможност за починал? Все пак действащите министри са живи, нали? Това някакъв саркастичен майтап ли?! Разбира се, възможно е някой да почине в рамките на мандата си, но ще бъде избран друг и ако решим да оставим починалия в списъка заедно с новоизбрания, нека само тогава споменаваме "починал". И понеже рождената година, особено след премахването на "починал", е несъществена информация в тоя контекст, предлагам изобщо да се премахне тази информацията "роден-починал". --Exonie (беседа) 23:35, 8 декември 2015 (UTC)[отговор]

Цялата таблица е излишна тук, има си статия Правителство на Бойко Борисов 2, която е специално за този мин. съвет. --V111P 23:53, 8 декември 2015 (UTC)[отговор]