Беседа:Население на България

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Струва ми се, че думата оценка се използва тук не съвсем точно. В английския текст тук стои estimate, т.е. приблизително.--Хари 19:06, 3 апр 2005 (UTC)

Тоя "estimate" не ми се вижда правилен защото статитстиския институт посочва 7 761 049, а не 7.5 милиона. Виж тук. Smartech 19:10, 3 апр 2005 (UTC)
За превода не estimate: мисля, че това си се превежда точно като "оценка", "по оценка на...". SA казва 1. (приблизителна) оценка, пресмятане, сметка, калкулация, изчисление, преценка. А че оценка значи приблизително, е друг въпрос усмивка.
За данните на НСИ: тяхното също е оценка. Например по тяхната методика аз влизам в населението, а сумарно съм бил в България двайсетина дни. Ако погледнеш тук, достатъчно е да не си сменяш адресната регистрация и да се прибираш веднъж годишно, за да влизаш в постоянното население. Така че нещата са разтегливи. --Спас Колев 06:15, 4 апр 2005 (UTC)
Може би си прав. Явно не говоря „статистически“ български:-). Не можах обаче да разбера къде думата оценка се среща на посочения от теб сайт. Чудех се как един брой да е резултат от оценка на броя? Но явно този език е като езика на юристите:-). На мен, просто не ми звучи нормално.
Що се отнася до английския речник, който ти наричаш SA, а зад който всъщност се крие истинският English-Bulgarian Dictionary на Мария Ранкова et all., достатъчно е да погледнеш превода и на глагола estimate (т. I, стр. 300) и да видиш, че действията, означавани с този глагол, се извършват приблизително и че estimated cost е приблизителна стойност (не: оценена стойност:-)). А ако вземем, например, и Chambers Cambridge Dictionary of Synonims and Antonims, ще видим, че първият синоним на съществителното estimate е approximation.(и т.н.:-))--Хари 08:17, 4 апр 2005 (UTC)
Ако намираш за нужно, можеш да го смениш. И аз не съм сигурен в терминологията. По моята логика става дума за две различни неща - приблизително/точно и оценка/измерване. Измерването също може да бъде приблизително (с някаква планирана грешка), докато оценката предполага някакви косвени методи. Например взимат резултатите от преброяването, данни за умрели/родени, решават да включат напусналите страната по някакъв техен критерий (не са се връщали повече от година) и т.н. Значи има доста скрити предпоставки, които не си личат в данните - точно това трябва да се подчертае. --Спас Колев 09:14, 4 апр 2005 (UTC)
Ами ако бях сигурен, щях да го променя още в началото:-). Порових се из разни статистически сайтове, ама нищо не разбрах. В интерес на истината, такива конструкции открих на руски сайтове (оценка след брой население). Вероятно е така и на български. Ако се появи някой, който разбира повече, се надявам да обясни как стоят нещата:-).--Хари 09:50, 4 апр 2005 (UTC)
"Оценка" в този контекст не е правилен превод на "estimate", просто защото на български не казва и една десета от значението, което се съдържа в "estimate". Т.е. в нашия случай нищо не казва. За съжаление, не помна как точно се казваше на българси в такъв случай. Върти ми се в главата нещо от рода на "по приблизителни резултатии". --Емил Петков 12:26, 4 апр 2005 (UTC)

84,8% от населението говори български език, който е и официален.[редактиране на кода]

Може да се стигне до заключението, че 15% от населението не говори български, което е абсурдно. Моля да се добавят източници.

Акуратност на данните[редактиране на кода]

Когато се сочи населението, се правят 2 уточнения. Тъй като то е непостоянна цифра, 1) към коя дата се взима. 2) Взема ли се предвид населението извън България. В Сайта на НСИ уточняват тези две неща.

Второто странно нещо е, че в основната статия за България са посочени данни за 2007, които всъщност са прогнозните за края на 2006. А пък тук за 2006 е посочено 7,35, докато според НСИ имаме 7,68. Ако някой е наясно, да погледне. --09:57, 4 април 2007 (UTC) Фипс

Етническа карта[редактиране на кода]

Що не сложите една етническа карта като в сръбската wikipedia? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 83.173.156.73 (беседа • приноси) .

Ако намериш такава, защо да не я сложим?--Svik 23:15, 9 септември 2007 (UTC)[отговор]
Ако някой разполага с данни на ниво общини, мога да генерирам картата сравнително лесно. --Спас Колев 14:52, 11 септември 2007 (UTC)[отговор]

Етническата карта[редактиране на кода]

Тази етническа карта се базира на остарелялото преброяване от 1992, а освен това погрешно посочва Община Асеновград като притежаваща турско мнозинство: виж http://www.strategy.bg/FileHandler.ashx?fileId=298, стр.92. Поради това трябва да бъде изтрита. Kostja 10:49, 17 януари 2010 (UTC)[отговор]


Проценти[редактиране на кода]

Как така 5 664 624 българи са 84,8% от населението на страната, което е 7 351 234 души? Не са ли около 77% ?

Има бележки под линия - пише си, че общо отговорилите на доброволния въпрос за етническа принадлежност са 6 680 980. Друг въпрос е защо такъв важен фактор е с опция да не отговориш въобще (особено при положение, че си има и отговор: "Не се самоопределям"). --Лавеол 09:43, 22 юли 2011 (UTC)[отговор]