Беседа:Пистолет

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Има още пистолети с "Дълъг ход на цевта" - при него цевта със затвора се движи до крайно задно положение. След това цевта се освобождава и се връща в крайно предно положение, след това затворът се движи напред и вкарва следващия патрон. Още една рядка система - "със свободна цев": При изстрела цевта се движи напред заради триенето на куршума в нея. Про достигане на предното й положение, изстреляната гилза се изхвърля и цевта се връща в задно положение, вкарвайки следващия патрон. Системата се характеризира с рязък откат и удряне по на спусъка по показалеца при рязкото спиране на цевта в предно положение.

Според мен - стемите 1, 3 и 5 са една - къс ход на цевта, а другото е тяхната реализация. Тук има доста модели, с допълнителни детайли и начини на реализация.

Точка 4 по-правилно "газово бутало". "Газова спирачка" се използва за допълнително забавяне на затворния механизъм, но тя не "управлява" работата на затвора, както "буталото".--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 78.159.157.92 (беседа • приноси) 12:07, 2 август 2010 (проверка).

Без значение от принципа всички пистолети са така изчислени, че презареждането започва в момента, в който куршумът напуска цевта (изчислява се мощноста на патрона, теглото на затвора, силата на бойната пружина и други). Презареждането при всички системи автоматични пистолети, освен с газово бутало, започва след разделянето на куршума и гилзата. Гилзата от своя страна е по-дебела в задната си част, която не се раздува от налягането на газовете. Системите са изчислени, така че, гилзата да не се е "показала" след заднача част преди излитането на куршума от цевта - рязкото спадане на налягането.

--Avataro--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 78.159.157.92 (беседа • приноси) 15:15, 2 август 2010 (проверка).