Беседа:Полупроводник

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Полупроводник е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Липсваща статия Малка 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Дали в раздел "Дупчеста проводимост" вместо "един атом от кристалната решетка" не се има предвид "един електрон?"

Дупчеста проводимост[редактиране на кода]

Не е ясно описанието на раздела, а също и фигурата. Разделът трябва да се чете заедно със статия „Дупки“. Въпреки това не става ясно и е добре да се уточни:

1. Кое точно наричаме „дупка“: означеното с „+“ място в непълна връзка между два атома или неутралният 3-валентен примесен атом, който някак си (как точно?) акцептира електрон и става отрицателен йон?

2. Каква точно е връзката между примесния 3-валентен атом и 4-я съседен атом на основния елемент на кристала: ковалентна, йонна или хибридна (мой термин)?

3. Кои са основните токоносители в p-полупроводника? Отрицателните примесни йони (както е посочено в статия „Дупки“) или местата означени на фигурата като "+" заряди в непълна връзка между атоми на основния елемент, или друго?

За простота и конкретика, по-долу съм приел, че полупроводниковият кристал е в основната си част Si, а примесът в него е In.

1.     Кое точно е „дупка“ в контекста на дупчестата проводимост?:

1.1. Положителният Si йон, след като от него се е откъснал електрон? От кой точно Si атом се откъсва електрон?:

1.1.1. От този, който няма 4-а ковалентна връзка?

1.1.2. От Si-Si ковалентна връзка, която се разкъсва и се освобождават един или два електрона, при което се получават един или два Si+ йона?

1.2. Полувалентната връзка между два Si атома (показана на фигурата като „+“), в очакване на свободен електрон, който да я направи ковалентна? Тук е нужно да се поясни има ли изобщо такова понятие „полувалентна връзка“ и ако няма, защо няма? Ако има такава връзка, посоченият положителен заряд поделен ли е между двата съседни Si атома т.е. електронът общ ли е или имаме един Si+ и един неутрален Si атом?

1.3. Неутралният атом In, свързан с 3 съседни атома Si, в очакване да акцептира (на какво основание?):

1.3.1 свободен електрон?

1.3.2. валентен електрон на съседен Si атом?

2. Намирам за нужно да се уточни какво е естеството на връзката по т.1.3: тя ковалентна ли е, както е написана и показана на фигурата като 4-а връзка, или е йонна както е означена на фигурата? Т.е. имаме ли акцептиране на електрон, който остава в орбитата на In атом или той е споделен със съседния Si атом? Съответно, електронът на Si атом споделен ли е с In атом или не? Ако е споделен, кога: преди акцептирането на друг електрон от In атом, след, и в двата случая? Изобщо, има ли друг електрон, който се появява за тази връзка или се присвоява електронът от съседния Si атом, който става: собствен за In или общ за двата атома? Atanas B (беседа) 09:31, 21 април 2024 (UTC)[отговор]

У:БС Ket (беседа) 16:55, 21 април 2024 (UTC)[отговор]