Беседа:Прокариоти

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Вирусите не са прокариоти[редактиране на кода]

Вирусите бяха представени като прокариоти в по-стара версия на тази статия. Обаче колкото и да търсих не намерих друг източник в който да се твърди това. И наистина, например вирусите не могат да съществуват самостоятелно. За да се размножават им е нужен гостоприемник чиято дупликираща машинария да използват. А това е фундаментална разлика не само спрямо прокариотите. Дори някои спорят дали трябва да се наричат живи организми Phaito 18:11, 6 дек 2004 (UTC)

Така е - не могат да съществуват самостоятелно, защото нямат клетъчна стена. Незнам дали трябва да се наричат живи организми, но иначе ще са единствените неживи, които се размножават. За другото си прав.--СНС 13:36, 7 дек 2004 (UTC)
В интерес на истината няма да са единствените неживи които се размножават. Всеки виц също се размножава, като прави свое копие във всеки мозък на който е направил впечатление. Те (мемовете) разчитат на мозъците за да се размножават, така както вирусите разчитат на гостоприемниците си. Разбира се, вицовете са дори по-изменчиви от вирусите, и затова може да се поспори дали всъщност се размножават т.е. правят свои точни копия. Но една софтуерна програма несъмнено се размножава! Точно както вирусите правят - използват дупликираща машина (PC), която не е част от самите тях!
Да, само че вицовете и програмите не са материални тела, не са съставени от молекули като ДНК и РНК и белтъчини.А, ако вирусите не са изменчиви, нямаше да го има проблема с грипните епидемии--СНС 13:36, 7 дек 2004 (UTC)
Не четеш внимателно: вицовете са дори по-изменчиви от вирусите, никой не твърди че вирусите не са изменчиви. Но те поне могат да правят точни свои копия за разлика от вицовете. Също така не виждам какво значение има че софтуера не е материално нещо за примера ми. Софтуера си остава неживо нещо което може да се размножава. Това, че е нематериален, е единствено пречка да го наречем организъм, но за вирусите също може да се спори дали са организми тъй като по дефиниция организмът е живо същество. А именно това не е ясно - жив ли е вируса? Но има и по-важни въпроси де.