Беседа:Рунди (език)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е включена в Уикипроект Африка, чиято цел е обогатяването на информацията, свързана с континента Африка. Ако желаете да участвате, посетете страницата на проекта, където може да видите списъка със задачи.
Мъниче Тази статия е оценена като клас мъниче.

По-добре Рунди (език). Имената в езиците от групата банту се групират в именни класове, които технически са граматични родове, но се базират и на семантични признаци.

държава/
местност
човек хора/етнос език
Uswahili
Ujerumani
Ubulgaria
Mswahili
Mjerumani
Mbulgaria
Waswahili
Wajerumani
Wabulgaria
Kiswahili
Kijerumani
Kibulgaria
kwaZulu umZulu amaZulu isiZulu
umuXhosa amaXhosa isiXhosa
Botswana Motswana Batswana Setswana
Lesotho Mosotho Basotho Sesotho

--Cmrlbg 14:00, 29 декември 2010 (UTC)[отговор]

Останалите статии в Категория:Езици банту са оглавени без префиксите за граматичен род: венда (TshiVenḓa), зулуски език (isiZulu), коморски език (Shikomor), кхоса (език) (isiXhosa), маконде (език) (Chimakonde/Chinimakonde), ндебеле (език) (isiNdebele), нянджа (Chinyanja), свази (siSwati), суахили (Kiswahili), тсвана (Setswana), цонга (Xitsonga). За да има порядък, ще преместя кирунди (Kirundi/Ikirundi), киняруанда (Kinyarwanda/Ikinyarwanda) и сесото (Sesotho) като рунди (език), руанда (език) и сото (език), но във всеки случай ще е добре да се намери източник за българска номенклатура на езици от групата банту (названията „кирунди“, „киняруанда“ и „сесото“ също не са реферирани).

<ts> в -tswana и <ts> в -tsonga изглежда са африкати. Двете статии към момента са именувани съответно тсвана и цонга. Българският африкат „ц“ изглежда уместен и за първата. Този въпрос обаче, както и въпросите за разминаващите се предавания на <w> и за предаванията на „цъкащите“ съгласни, не мога компетентно да коментирам. --Cmrlbg (беседа) 02:27, 19 юни 2012 (UTC)[отговор]