Беседа:Световно първенство по футбол 1966

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Съмнение за нарушава на авторски права[редактиране на кода]

Този текст не изглежда да е копиран от уебсайт, но може би е преписан от книга. Най-добре би било да се посочи книгата и текстът да бъде преработен, а книгата — добавена като източник. --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:42, 9 април 2012 (UTC)[отговор]

Текст[редактиране на кода]

СВТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ 1966

Световното първенство по футбол през 1966г. се провежда в Англия от 11. до 30. Юли и е осмото издание на FIFA Световно първенство по футбол. На финала Англия побеждава ФРГ с 4:2 и става световен шампион за първи път. Така Англия е първия домакин, спечелил Световно първенство след Италия през далечната 1934г..

ИЗБОР НА ДОМАКИН

Англия е избрана за домакин на осмото Световно първенство по футбол в Рим-Италия на 22 Август 1960г. Останалите претенденти за домакин на турнира са ФРГ и Испания.

КВАЛИФИКАЦИИ

16 африкански нации бойкотират турнира в знак на протест на наложеното правило от FIFA, което гласи, че трите отбора-победители от втория кръг на африканската зона влизат в плейоф рунд срещу победителите от азиатската зона за да получат място на финалите. Африканците излизат със становището, че победа в тяхната зона само по себе си е достатъчно за да се класират за финалите. Въпреки африканския бойкот, нов рекорд бива записан по броя на нациите участници в квалификациите. Техният брой е 70. След всички аргументи, FIFA все пак нарежда, че страните, които ще се класират за първенството са както следва: десет страни от Европа, четири от Южна Америка, една от Азия и една от Северна и Централна Америка. Португалия и Северна Кореа се класират за първи път, като Португалия не успява да повтори този си успех отново чак до 1986, докато следващото появяване на Северна Кореа на Световно първенство е през 2010 в ЮАР. Това е освен това последното Световно първенство на Швейцария чак до 1994г., когато отново вземат участие. Известни отсъстващи от този турнир са полуфиналиста от 1962г.-Югославия и финалиста от 1962г.-Чехословакия.

ФОРМАТ

Формата на провеждане на осмото Световно първенство остава непроменен от 1962г.-16-тте класирани страни биват разделени в четири групи от по четири. Всяка отбор играе срещу останалите. Победителят получава две точки и по една точка за равен, като се взима под внимание и головата разлика при отбори с равен брой точки. Най-добрите два отбора във всяка група преминават към зоната за елиминациите. В зоната на елиминациите, ако двата отбора са с равен резултат след 90 минути игра, се дава още 30 минути допълнително време за определяне на победителя. За всеки мач, различен от финала, ако резултатът продължава да бъде равен и след добавеното време, остава нерешен за определяне на победител. Ако пък финалът от своя страна завърши равен след добавените 30 минути, мачът се преиграва. За цялото събитие не са се налагали подобни развои на играните мачове.

ОБОБЩЕНИЕ

Световното първенство по футбол през 1966 се сдобива с малко необичаен герой-куче, наречено Пикълс (преведено името на кучето означава "кисели краставички/туршия"). Т. нар. Jules Rimet трофей бива откраднат от изложбената зала, при което бива организирано национално издирване на трофея. По-късно Пикълс, душейки, открива трофея, увит във вестници в един храст в Лондон. Заради инцидента FA (The Football Association Challenge Cup позната като FA Cup) поръчва купа реплика, в случай, че оригинала не бъде намерен навреме. Репликата сега се намира в Националния английски музей на футбола в Престън. Жребият за финалния турнир се състои на 6 Януари 1966г. в Роял Гардън Хотел в Лондон и е първият, излъчван по телевизията.

ТАЛИСМАН

Талисман на Световното първенство през 1966г. е "Уили", като това е първият талисман на Световно първенство, асоцийран с толкова голямо спортно събитие. "Уили" представлява лъв-типичният символ на Англия, който е облечен с пуловер с нарисуван на него английският флаг, на който пише "World Cup".

ПЪРВИ РУНД

Световното през 66-та е първенство с малко голове, тъй като отборите играят много по-технично и дефанзивно. Този тип игра е наложен от Алф Рамзи (селекционер на националния отбор по футбол на Англия), като островитяните завършват на първо място в тяхната група със само 4 гола на тяхна сметка, но нито един в тяхната врата. Уругвай е вторият отбор, който се класира от групата, за сметка на Мексико и Франция. Всички групови мачове се играят на стадион Уембли, освен мача между Уругвай и Франция, който се провежда на стадион Уайт Сити. В група 2. ФРГ и Аржентина се класират с лекота, като и двата отбора завършват с по 5 точки актив. Испания постига 2 точки, докато Швейцария отпада, губейки всички три мачове в своята група. FIFA предупреждава Уругвай за тяхната груба игра в груповата фаза, отчасти заради мача между Уругвай и ФРГ с нулево равенство, в който бива изгонен Рафаел Албрехт и не играе и следващия мач. В северозападна Англия Олд Трафорд и Гудисон Парк са стадионите-домакини на група 3, където светът става свидетел на отпадането на Бразилия, която защитава за втори пореден път своята световна титла. Бразилия завършва на трето място в своята група зад Португалия и Унгария. България за съжаление завършва на последно място зад Бразилия с 0 точки актив. Бразилия е победена с 3:1 от Унгария, а след това пада със същия резултат и от Португалия в противоречива игра. До тогава това е най-лошото представяне на Бразилия на Световно първенство по футбол. Португалия се появява за първи път на подобен турнир и прави силно впечатление. Те спечелват всички три мача в своята група, до голяма степен с помощтта на своя изключителен нападател Еузебио, чиито 9 гола го превръщат в голмайстор на първенството. Група 4. предоставя най-голямото объркване, тъй като Северна Кореа побеждава Италия с 1:0 на стадион Айерсом Парк, Мидълсбро и финишира над тях и по този начин се касира за следващия рунд срещу СССР. Тогава за първи път страна извън Европа или Америките прогресира напред от първата фаза на Световно първенство. Следващата такава страна, която може да се похвали с подобно постижение е Мароко на първенството през 1986г..

ЧЕТВЪРТФИНАЛИ, ПОЛУФИНАЛИ И "МАЛЪК ФИНАЛ"

Четвъртфиналите предоставят противоречива победа за ФРГ, която побеждава Уругвай с 4:0. Южноамериканците твърдят, че до този резултат се е стигнало само заради главния рефер на срещата (Джим Фини от Англия), който не е отсъдил спиране с ръката на голлинията от страна на Шнелингер и след това е изгонил двама от Уругвай-Хорацио Троче и Хектор Силва. В друг един мач-между Северна Кореа и Португалия пък азиатците изглежда, че отново ще изненадат света, след като до 22' на мача водят с 3:0, но Еузебио променя този резултат, отбелязвайки 4 гола. Хосе Аугусто пък добавя последния пети в 78'. Тази среща е осписвана от мнозина футболни критици като едно от най-впечатляващите и невероятни обръщания на резултата в съвременния професионален футбол. В другите две срещи късният гол на Ференч Бене за Унгария срещу СССР, който бива последван от звездното спасяване на вратяря Лев Яшин са една малка утеха за Унгарците, които претърпяват загуба от 2:1, а единственият гол между Англия и Аржентина бива отбелязан от Джеф Хърст (Англия). По време на тази противоречива игра Антонио Ратин (Аржентина) става първият играч, изгонен от висш интернационален футболен мач на Уембли. Ратин отначало отказва да напусне игрището, но в последствие бива ескортиран от няколко служители на реда. След 30 минути Англия отбелязва единственото попадение в срещата. Този мач, дори и днес, е наричан el robo del siglo (грабежа на века) в Аржентина. Всички полуфиналисти са от Европа. Мястото за провеждане на първия полуфинал между Англия и Португалия е променено от Годисън Парк-Ливърпул в Уембли, поради по-голямата вместимост на втория. По-голямата вместимост е от основно значение във време, когато приходите от билети са от основна важност. Боби Чарълтън отбелязва двата гола за триумфа на Англия, а Португалците отбелязват от дузпа в 82', след като Джак Чарълтън докосва с ръка топката на голлинията. Другият полуфинал също завършва 2:1 (ФРГ срещу СССР), като Франц Бекенбауер нанася победния гол. Така на "малкия финал" се срещат Португалия и СССР, който завършва с победа за първите с резултат 2:1. Така Португалия се класира на трето място в осмото издание на Световни финали. Третото място на пиринейци е най-добрият дебют на страна, участвала на Световно по футбол, след 1934. Този резултат впоследстви бива изравнен от Хърватия през 1998г.

ФИНАЛ

Лондонският Уембли е домакин на финала, където присъстват на живо 98 000 зрители. След 12' Хелмут Халер извежда Западна Германия напред, но резутатът е изравнен само 4' по-късно от Джеф Хърст. Мартин Петерс пък отбелязва второто попадение в актива на Англия в 78'. Англия вече се вижда с трофея, когато реферът отсъжда пряк свободен удар за ФРГ в последната минута. Топката бива насочена към вратата и Волфганг Вебер я докосва и успява да отбележи. Отборът на Англия има претенции за игра с ръка от страна на ФРГ в претъпканото поле, но голът е зачетен. С резултат 2:2 след края на 90' игра, мачът навлиза в продълженията. В 98' Хърст отново попада на стената на голмайсторите-неговият удар удря горната греда, и тупва на или близо до голлинията и бива зачетен като гол. Дълго време след това все още има спорове дали топката наистина е преминала линията или не, но този "призрачен гол" така или иначе остава част от историята на Световните първенства по футбол. Ян Райд и Андрю Цисерман твърдят, че топката не преминава голлинията. Последния гол за Англия бива отбелязан отново от Хърст при последното нахлуване на английският отбор. Така Джеф Хърст става единственият играч някога, отбелязвал 3 гола на Световен финал. Общо единайсетте гола на Анлия, отбелязани в шест мача, поставят нов рекорд за най-малко голове, отбелязани от световен шампион. Този рекорд остава на сметката на Англия до 1982г. когато Италия става шампион с 12 гола в общо 7 мача. През 2010 този рекорд отново пада от Испания, спечелвайки купата с 8 гола в 7 мача. Трите гола, паднали във вратата на Англия също са рекорд за най-малко допуснати гола от Световен шампион. Този рекорд пък бива променен през 1994 от Бразилия, допускайки само 3 гола в 7 изиграни срещи. Отборът на Англия получава възстановения Jules Rimet трофей от самата кралица Елизабет 2. Англия става световен шампион, но не оставя впечатлението, че е най-добрият отбор на терена.

Стадиони

Стадион Уайт Сити в Лондон е използван за една среща от Група 1 между Уругвай и Франция. Срещата е насрочена за Петък, но в същото време на Уембли се провежда състезание с хрътки. Поради това, че собственикът на Уембли отказва да отмени надбягването, срещата трябва да се премести на алтернативен стадион. Останалите стадиони са както следва: Уембли (Лондон), Годисън Парк (Ливърпул), Хилсбро (Шефилд), Рокър Парк (Съндърланд), Олд Трафорд (Манчестър).

Отличени играчи на първенството

Вратари-Гордън Банкс (Анг)

Защитници-Джордж Коен (Анг), Боби Муур (Анг), Висенте (Пор), Силвио Марцолини (Арж)

Халфове-Франц Бекенбауер (Гер), Марио Колуна (Пор), Боби Чарълтън (Анг)

Нападатели-Флориан Алберт (Унг), Уве Зеелер (Гер), Еузебио (Пор)

Мениджър-Алф Рамзи (Анг)

Голмайстори

9 гола-Еузебио (Пор)

6 гола-Хелмут Халер (ФРГ)

4 гола-Джеф Хърст (Анг), Франц Бекенбауер (ФРГ), Ференц Бене (Унг), Валери Поркуян (СССР)

3 гола-Луис Артиме (Арж), Боби Чарълтън (Анг), Роджър Хънт (Анг), Жозе Аугусто (Пор), Жозе Тореш (Пор), Едуард Малофеев (СССР)

БЪЛГАРИЯ НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ И СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ ПРЕЗ 1966

В квалификациите България попада в Група 1 заедно с Белгия и Израел. В първия мач България побеждава Израел с 4:0, а във втория-Белгия с 3:0. Втората среща между последния два завършва със загуба на България, която допуска 5 гола в своята врата. Последният мач за нашите сънародници бива спечелен с 2:1 срещу Израел. България и Белгия завършват с равен актив и играят допълнителен плейоф на неутрален терен във Флоренция, за да излъчат финалиста за Мондиал`66, който в крайна сметка се оказва България. Веднъж преминала квалификациите, жребият отсъжда тежка съдба за България на Световните финали през 1966г. България попада в една група (Група 3) с Португалия, Унгария и защитаващите за втори пореден път своята световна титла-Бразилия. България губи всичките три срещи в своята група както следва: от Бразилия-с 0:2, от Португалия-с 0:3 и от Унгария-с 1:3.


Копиран тюрлюгювеч и прекрасен пример за това как НЕ се пише футболна история. Dino Rediferro (беседа) 15:30, 7 април 2017 (UTC)[отговор]