Беседа:Топханенски акт

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Площ[редактиране на кода]

Така България губи 1640 км² от своите земи и територията ѝ вече е 94 705 км². – Това не е потвърдено с източник. По моите източници площта на Княжеството до Съединението е над 63 хиляди кв. км., а след това е 96 345 кв. км. Не ми е ясно дали Кърджали и Тъмръш са се водили де юре част от Изт. Румелия и след 1886 - Топханенският акт постановява само, че султанът ги управлява пряко и временно (докато управител на Румелия е князът).--Предният неподписан коментар е направен от Добри (беседа • приноси) .

След 1886 година Тъмраш официално минава към Османската империя. Създадена е двустранна комисия и е прокарана нова граница. Виж http://promacedonia.com/bdobr/av/av_10.htm --Чечлията (беседа) 19:13, 6 декември 2012 (UTC)[отговор]
Че и митница ...--Добри (беседа) 10:32, 7 декември 2012 (UTC)[отговор]

Цанов[редактиране на кода]

Заслугите на Цанов са доста спорни. Отбиването на османските претенции за Бургас става още на преговорите с турците в София през декември 1885 и го прави не Цанов, а цялото правителство. Премахването на правото на султана да праща войски в Княжеството и Румелия при размирици е заслуга преди всичко на Гирс и Нелидов. Според Симеон Радев Цанов не защитава така "блестящо" интересите на България - съгласява се със заличаването на името на княз Александър от спогодбата. Това е доста спорна "заслуга", защото подрива авторитета на княза и дава предпоставки за размириците през 1886.--Предният неподписан коментар е направен от Добри (беседа • приноси) .