Беседа:Фотон

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кристална решетка на вакуума[редактиране на кода]

Простете за невежеството, но какво означава електромагнитно възбуждане на кристалната решетка на вакуума? --Хари 14:17, 9 окт 2004 (UTC)

Аз съм по-зле усмивка - не мога да разбера и второто изречение. --Борислав Б 14:27, 9 окт 2004 (UTC)
Фотонът като електромагнитна вълна ли се разглежда? Може да се добави нещо за уравнението на Шрьодингер, което мисля, се отнасяше до вълновата функция; за теориите на Макс Планк и Айнщаин по темата. Обаче аз доста съм се отдалечил от квантовата физика. Статията е написана толкова сложно, че главата ме заболя докато я четях...усмивка --Antonio 15:00, 9 окт 2004 (UTC)
Светлината е електромагнитна вълна, съвсем като радиовълните. Ако си се зачитал в технически описания (на CD-та примерно) ще прочетеш: четящият лазер е с дължина на вълната едиколкоси нанометра. Но се оказва, че безкрайно слаба светлина не може да има, потокът вече не е непрекъснат, а е на отделни парчета, кванти или частици - фотони. Тоест, светлината си е винаги поток от такива фотони, но това личи при малък поток. Тази минимална - за съответната дължина на вълната - доза енергия се нарича фотон. Енергията на фотона е пропорционална на честотата, тоест, по-късовълновото излъчване е съставено от по- високоенергийни фотони. Фотонът има маса в покой нула, спрял фотон няма.
Но се оказва, че ако се засилят (ускорят) някакви частици - електрони, протони и даже йони - то те дават някои типично вълнови ефекти, като дифракция например. Били са се ошашавили физиците: чисто електромагнитното излъчване се държи И като поток частици, а потока частици се държи И като електромагнитна вълна. После обаче му свикнали - еми така си е и толкова.
Вижда се че имам достатъчни физични знания, но и за мен писаното е дъра-бъра в пет на въртележката. Затова съм за изтриване на статията и за триене без обсъждане на статии по физика от нерегистриран автор

(ИнжИнера 07:03, 10 окт 2004 (UTC))


Post Scriptum/ Малко ме притеснява изречението "Но както видяхте в действителност и двете излъчвания са принудени, защото дипоните моменти на възбудения атом са създадени от електромагнитните полета на фотони, независимо дали те са реални или виртуални." Аз специално не "видях".--Antonio 15:05, 9 окт 2004 (UTC)

Боя се, че тази статия е в стила на тази за торсионните полета.--Хари 15:11, 9 окт 2004 (UTC)

Ще я пренапиша... но то откъде да започне човек, ох... засега пренаписах само Фермион, сложих шаблони, организирах информация, но е непосилен труд за един човек. От почти всички статии по физика ми се плаче. Ако някой знае какво прави и иска да помага, моля! --Радостина Георгиева 23:22, 17 юни 2007 (UTC)[отговор]