Беседа:Хазарт

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Хазарт е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас B Клас B Липсваща статия Малка 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Не разбирам основанието за цялостното преработване на FREI! Връщам старата версия и преработвам изцяло тази на FREI. 1) Каква игра е това междувпрочем? Играе се на детстката площадка. Хазартът само поражда илюзия на игра.

--Chernorizec 11:08, 22 февруари 2006 (UTC)
Преработих я цялостно, защото информация бе преписана от друг сайт (ако не цалата, то съществено - голяма част), освен това представяше хазарта едностранчиво, т.е. само в тълкуването му като зависимост в медицинския смисъл на думата. Хазарта е определен като игра в Закона за хазарта с последни изменения влезли в сила от 01.01.2006г. къде са дадени и ясни определения на игрите, пртавилата и пр. От друга страна статията бе изпълнена с квалификации неподходящи за енциклопедия каквато е Уикипедия, още повече толерираше "изследванията" на само един човек и наподобяваше лекция в един от клубовете посочени в статията. Извън всичко това искам да поздравя потребител Chernorizec за добре структурираната и форматирана статия, което приятно ме учуди приемайки потребителя за нов тук. Приветствам интересите и мотивацията му с добавка на една молба: Моля, обърнете внимание на правилата на Уикипедия.--FREI 12:01, 22 февруари 2006 (UTC)[отговор]
В такъв случай смятам беседата за наложителна. Може да се формулират две обяснения на играта:
  • от психологическа гледна точка (което не е игра) и от
  • законодателна (което формулира игра ... знаейки, че законите се пишат не от морални съображения, а в защита на крупни интереси).
Вярно е, че има текст вмъкнат директно от друга статия, но той може да бъде преработен, за да отговаря на правилата на уики, а не директно изтрит без обяснения.
В зависимост от целите на статията (дали представя само законодателната формулировка или също психологическата) е да се реши дали и последствията (хазартната зависимост) да бъдат част от тази статия или в отделна--Chernorizec 14:26, 22 февруари 2006 (UTC)
Виж! Така няма да стигнем до никъде. Мнението ти, че хазарта е болест е едностранчиво и не отговаря на обективната действителност. Моля те погледни чуждоезичните уикипедии.--FREI 14:14, 22 февруари 2006 (UTC)[отговор]
Няма да, като не четеш какво пиша. Намери едно изречение, където формулирам, че хазарта е болест? Преди да минаваме на това ниво на разговор, предлагам ти да прочетеш и ОСМИСЛИШ коментарите ми дотук. ОК ;) ? --Chernorizec 15:20, 22 февруари 2006 (UTC)
Нека се обърне внимание на това, че оставих раздела за зависимост. Нямала съм идея да "затривам" същността на въпроса, но мисля, че отделна статия би била по-подходяща, тъй като "хазарт" не е равно на "хазартна зависимост".--FREI 12:04, 22 февруари 2006 (UTC)[отговор]
И все пак това не обяснва факта, защо почти всичко беше изтрито с лека ръка. Все пак след обсъждането се надяваме да намерим крайната форма. --Chernorizec 14:22, 22 февруари 2006 (UTC)

Променено бе, поради гореизброените съображения. Разделих статиите и оставих препратка към хазартна зависимост (която си е и цял раздел от статия хазарт). Сега ако преработим и хазартна зависимост, току виж са ни "похвалили" за добрата работа :).Поздрави --FREI 13:35, 22 февруари 2006 (UTC) П.П. Благодаря за разбирането.--FREI 13:35, 22 февруари 2006 (UTC)[отговор]

Предлагам преди да изтриеш отново нещо, да
  • прочетеш моите виждания
  • да се обсъди
  • да се вземе решение
  • като последна стъпка да се променя ?
Възражения :) ?
Сложих отново предпоследния вариант, промених места, които бях взел директно от друга статия и не отговарят на изискванията. Моята формулировка за хазарт е психологическа (което вече трябва да натътря, виждайки, че не сте прочели горните ми коментари) и като такава хазартната зависимост е част от статията хазарт (поне засега). Което не пречи да има и още една статия хазартна зависимост.
Разбира се има още да се изчисти относно съдържание и структура. --Chernorizec 15:13, 22 февруари 2006 (UTC)

Решения по същество[редактиране на кода]

Явно това ще е дълга беседа :) И така: малко разбор на "вижданията": Първо, за да сме наясно с термина (думата) хазарт да питаме специалист. Второ законите не се създават за защита на "крупни интереси", но Уикипедия не е място да дискутираме това, още повече не е място за тълкуване на същите. Трето: за пореден път посочвам, че променям текста поради явна пристрастност от твоя страна.--FREI 14:24, 22 февруари 2006 (UTC)[отговор]

Нека да е дълга. Стига да води до резултати. За какъв специалист става на въпрос: за психолог ли? :).
За законите е просто вметнато в беседа (но не и в статията, т.е. не е предмет на дискусия) и цели да разчупи виждането, при това не го и разисквам тук.
Какво имаш предвид под пристрастеност: аз приемам законодотелната дефиниция, но ти не приемаш психологическата дефиниция. Все пак Уикипедия не е тълкуване или пояснение на закон. Нека вземем всички възможни дефиници под внимание все пак :) --Chernorizec 16:52, 22 февруари 2006 (UTC)