Беседа:Хлебарки

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хлебарките са насекоми, които съществуват повече от 320 млн. години благодарение на изключително голямата си приспособимост. Известни са повече от 3000 вида хлебарки, които живеят извън населените места. По-малко от 1 % са синантропни, т.е. съжителстват с хората. Хлебарките са  едни от най-важните битови вредители.
      Тялото на хлебарките е гръбно-коремно сплескано, жълто-кафеникаво до светлокафяво и черно на цвят с изключение на ярко оцветените тропични видове.

Хлебарките са активни обикновено през ноща и могат да се видят при внезапно осветяване на помещенията. През деня те се крият в цепнатини и пукнатини в стените, рамките на вратите, в мебели, шкафове, бани, сервизни инсталации, електрически уреди. При голям брой или при използване на инсектициди хлебарки могат да се видят и през деня.

РАЗМНОЖАВАНЕ НА ХЛЕБАРКИТЕ

      Женските хлебарки отлагат (снасят) яйцата си в групи ( в яйчна капсула или оотека),  

покрити от защитна покривка. Те или я носят със себе си до момента, в който малките хлебарки са готови да се излюпят, или я оставят на подходящо място в близост до храна и влага. Младите хлебарки (стадий нимфа) обикновено изглеждат като възрастните (с изключение на размерите си) и веднага след излюпването са готови за самостоятелен живот. Хлебарките растат, като сменят външната покривка на тялото си, т.е. линеят, преди да станат възрастни (имаго). Непосредствено след линеене нимфите са бели, но до 24 часа потъмняват.

С КАКВО СЕ ХРАНЯТ ХЛЕБАРКИТЕ

      Хлебарките са всеядни насекоми. Те се хранят с всички хранителни продукти,  които използват хората, с остатъци от храна и всякакъв вид отпадъци. Те повръщат част от смляната храна върху хранителните източници и допълнително ги замърсяват. Техни екскременти могат да се видят върху храна, съдове и др. места. Като пълзят в канали и отходни места хлебарките замърсяват тялото си с различни патогенни за хората микроорганизми (причинители на полиомиелит, дизентерия, коремен тиф, инфекционен хепатит и др.) и стават техни преносители.

КАК СЕ РАЗСЕЛВАТ ХЛЕБАРКИТЕ

     Хлебарките се разселват пасивно и активно. Пасивно се пренасят хлабарки или яйцата на хлебарки чрез амбалаж от различни стоки, хранителни продукти, апаратура и др. между различни райони, страни и дори континенти. След заселване в една сграда на хлебарките активно, т.е. на „собствен ход”, се разпространяват в хоризонтална и вертикална посока до последния етаж. Те преминават през пролуки, цепнатини, отвори край тръбите на сервизните инсталации, през каналната мрежа до жилищата на хората. Заселването на хлебарките в сградите се дължи до голяма степен на лоша хигиена, но често и на конструктивни и строителни грешки.