Битка при Лютцен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битката при Лютцен
Тридесетгодишна война
Смъртта на Густав II Адолф при Лютцен – картина от Карл Валбом, 19 век
Информация
Период16 ноември 1632 г.
МястоЛютцен, севрозападно от Лайпциг, днешна Германия
РезултатПирова победа за шведите
Страни в конфликта
Кралство Швеция
Саксония
Курпфалц
Свещена Римска империя
Католическа лига
Командири и лидери
Густав II Адолф
Бернхард фон Сакс-Ваймар
Додо Книпхаузен
Албрехт фон Валенщайн
Готфрид Папенхайм
Хайнрих Холк
Сили
12 800 пехота,
6200 кавалерия,
60 оръдия
10 000 пехота,
7000 кавалерия,
24 оръдия
Жертви и загуби
3400 загинали
1600 ранени и изчезнали
Неуточнена бройка
Карта
Битка при Лютцен в Общомедия

Битката при Лютцен (16 ноември 1632 г.) се води между католическата имперска армия на Албрехт фон Валенщайн и протестантската армия от шведи и германци, командвана от шведския крал Густав II Адолф в хода на Тридесетгодишната война (1618-1648 г.).

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

След като през 1630 г. шведите нахлуват в Германия, постепенно успяват да надделеят над католиците и да обърнат хода на войната. Ключовата победа е тази при Брайтенфелд. Оттам нататък Густав Адолф не възнамерява да изпуска инициативата. Той нахлува в Южна Германия и през април 1632 г. отново разгромява имперските сили при река Лех. Самият имперски главнокомандващ Йохан Церклас фон Тили загива в тази битка.[1] Тогава император Фердинанд II повиква отново на служба Албрехт фон Валенщайн, който с наемна армия тръгва към северна Германия, заплашвайки комуникациите на шведите. Густав Адолф се вижда принуден да го последва и да се ангажира с няколко малки сблъсъка. През ноември двете армии се оказват около Лайпциг, където се състои сражението.[2]

Ход на битката[редактиране | редактиране на кода]

Денят се отличава с гъста мъгла, която забавя началото на битката. Тя започва добре за протестантите. Към 11 часа те атакуват слабото ляво крило на Валенщайн, където финландската кавалерия извършва блестящ пробив и всява паника. Налага се генерал Папенхайм да дойде на помощ с 3000 души, за да отблъсне противниците. При това усилие обаче той е смъртно ранен и опитът за контраатака се проваля.[3] Битката продължава да се води от тази страна на бойното поле с настъпления и отстъплания на двете армии. Докато води подкрепления в тази посока, пада убит и шведският крал. Този факт обаче не става веднага известен и едва когато конят му е видян да галопира между двете армии, започва търсене. Открит е почти два часа по-късно и веднага е евакуиран в артилерийски фургон.

Албрехт фон Валенщайн

Междувременно шведското командване продължава да развива битката. Ветераните пехотинци от центъра атакуват противниковия център, макар че той е добре укрепен с окопи. Акцията им претърпява пълен провал — първо те са спрени от артилерийски огън, а после пометени от конницата, излязла от втори ред. Два от най-именитите шведски полка са почти унищожени. Точно тогава се понася слуха за смъртта на Густав Адолф и в шведските редици настъпва паника. Те започват отстъпление, спряно на линията на резерва извън обхвата на имперската артилерия. Вторият в шведското командване – Бернхард фон Сакс-Ваймар, поема поста главнокомандващ и се зарича да спечели битката.[4] Но не неговите усилия, а вестта, че кралят наистина е убит, повдигат духа на армията. Решени да отмъстят, войниците тръгват напред и в унищожителна и за двете страни схватка успяват да изтикат Валенщайн от позицията му, завладявайки оръдията му. Имперската армия отстъпва в боен ред.

По време на отстъплението, вече след мръкване, Валенщайн среща 4000-та пехота, която цял ден е бързала на помощ. Той отхвърля желанието ѝ да предприеме контраатака, а я оставя да прикрива изморените му войници. Принуден да напусне Лайпциг и Саксония изобщо, той се оттегля в Чехия. Така победата в тази битка остава за протестантите и особено за шведите, но загубата на Густав Адолф се оказва по-тежка от стратегическите ползи. Не е изненадващо, че скоро шведите ще претърпят поражение в битката при Ньордлинген.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йорг-Петер Финдайзен, Швеция от наченките до наши дни, София 2008, с. 166
  2. Martin Windrow and Framcis Mason, Dictionary of Military Biography, Wordsworth 1990, p. 123
  3. Александър Стоянов, Тридесетгодишната война, София 2015, с. 145
  4. J. Rickard, Battle of Lutzen, 16 November 1632, на сайта historyofwar.org, посетен на 4 януари 2020