Битка при Молдън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Битка при Малдън
Конфликт: Викингски набези в Англия
Brythnoth statue Maldon.jpg
Статуя на Биртнот в Малдън
Период 10 август 991 г.
Място Малдън, Есекс, Англия
Резултат Викингска победа
Воюващи страни
Англо-сакси Викинги
Командири
Биртнот † Олаф Тригвасон ?
Сили
незизвестни 2000-4000
Жертви и загуби
неизвестни неизвестни
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за битката. За поемата вижте Битката при Молдън.

Битката при Малдън (на английски: The Battle of Maldon) се състои на 10 август 991 г. близо да Молдън на р. Блакуотър, Есекс, Англия по време на царуването на крал Етелред II Неподготвения. Англо-саксонците, водени от Биртнот и неговите танове се бият срещу викингско нашествие, битка, която завършва с поражение за англо-саксонците. След битката крал Етелеред е посъветван от епископ Сигерик Кентърбърийски и управителите на югозападните провинции да плати откуп на викингите, вместо да продължава въоръжената съпротива. Резултатът е първото плащане на данегелд („датски данък“) а Англия в размер на 10 000 римски фунта (3300 кг) сребро.

В един ръкопис на Англо-саксонската хроника се казва, че викингската флота е била водена от норвежеца Олаф Тригвасон. Оценява се, че викингите са наброявали между 2000 и 4000 воини. Източник от 12 век, Liber Eliensis, написан от монаха Ели, твърди, че Биртнот е разполагал само с неколцина мъже под свое командване: „той нито се опасява от малкия брой на неговите мъже, нито е уплашен от множеството на враговете“. Не всички източници посочват такава разлика в числеността. Описание на битката, украсено с много речи на воините и с други подробности се съдържа в англо-саксонската поема, известна като Битката при Молдън.

Съвременна бродерия, създадена за празнуването на 1000-та годишнина от битката през 1991 г., отчасти обрисуваща битката, може да се види в Маелдунския център в Молдън[1].

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) The Maeldune Heritage Centre houses the 42 foot Maldon embroidery which celebrates the 1000th anniversary of the Battle of Maldon.. // Посетен на 18 януари 2013.

Външни връзки[редактиране | edit source]