Бланш Бургундска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бланш Бургундска
кралица на Франция
Бланш Бургундска 
Родена: ок. 1296
Починала: 1326
Мобюисон, Франция

Бланш Бургундска (род.ок.1296-април 1326) е дъщеря на графа на Бургундия Отон IV и на Матилда д`Артоа, известна още като Мао д`Артоа, графиня на Артоа. Бланш е кралица на Франция за няколко месеца през 1322 г.

Брак , съдебен процес и анулиране[редактиране | edit source]

През 1308 г. Бланш е омъжена за третия син на крал Филип IV Хубави и Жана I Наварска Шарл, бъдещия крал Шарл IV.

По съобщения на хронисти от това време, Шарл безумно обича Бланш, затова за него става истински удар когато узнава за нейната измяна. През 1314 г. Бланш е обвинена заедно със сестра си Жана Бургундска и етърва си Маргьорит Бургундска в съпружеска изневяра. Целомъдреният Филип IV побеснял от ярост, разбирайки от своята дъщерь кралицата на Англия, Изабела за измяната на своите снахи. той предава на историята гласност и подвежда Бланш и Маргарита Бургундска (жена на Луи Х) на публичен съд. Тях ги осъждат на доживотен затвор и ги задължават да присъстват при екзекуцията на своите любовници — конярите Филип и Готие д’Оне. Шарл IV през целия си живот е слабохарактерен и доста ограничен човек, той се опитва да се застъпи за своята жена, но всички перове на Франция застават против него, нвъпреки че първата в съвета на перовете е графиня Матилда Артоа, майка на Бланш — Шарл е само най-малкия син на краля Филип IV и никаква политическа заинтересованост към брака между него и дъщеря и графиня Матилда няма. Скандалът с измяната на Бланш и Маргарита по волята на съдбата, впоследствие довеждат до драматически последствия за Франция.

След като се признава за виновна, Бланш е затворена за седем години, като след изтичането на този срок ѝ е разрешено да се замонаши.

Руини от Шато-Гайар

Маргарита и Бланш Бургундска са заключени в замък Шато-Гайар. През 1315 година пред очите на Бланш убиват нейната съкамерница Маргарита Бургундска, след което и се съзнанието и се нарушава .По съобщение на хрониста Гийом дьо Нанжи, Бланка забременяла в затвора.

Тя е все още в затвора, когато става кралица на Франция на 21 февруари 1322 г. ,Шарл IV отказва да я помилва и на 19 май същата година бракът им е анулиран от папа Йоан XXII.

Бланш умира в абатство Мобюисон през април 1326 г.

Бланш във френската литература[редактиране | edit source]

Бланш Бургундска се явява една от гериините от цикъла исторически романи «Прокълнатите крале» на френския писател Морис Дрюон и драмата «Нелската кула» на Александър Дюма.

Източници[редактиране | edit source]

  • Auguste Wahlen. Nouveau dictionnaire de la conversation; ou, Répertoire universel, 1884, a. 362.
  • Hilda Johnstone. Francia: gli ultimi Capetingi, cap. XV, vol. VI (Declino dell’impero e del papato e sviluppo degli stati nazionali) della Storia del Mondo Medievale, 1999, pp. 569-607.